Nieuws Limburg “Laat winkels op bedrijfsterreinen een stille dood sterven”

“Laat winkels op bedrijfsterreinen een stille dood sterven”

“Laat winkels op bedrijfsterreinen een stille dood sterven”

Het aantal leegstaande handelspanden in Limburg is vorig jaar met 2,4 procent gedaald. Er staan nu nog 2.145 panden te wachten op invulling door een winkelier of dienstverlener. Het is voor eerst in 8 jaar dat een daling optreedt, maar Limburg blijft de slechtste leerling van de klas, zo blijkt uit cijfers van Unizo Limburg.

Als we kijken naar de leegstandsgraad, met andere woorden het aantal leegstaande panden op het totaal aantal handelspanden, is die gezakt van 13,3 procent begin 2021 tot 13,0 procent begin 2022. Een lichte daling dus.

In vierkante meters is een vergelijkbare trend vast te stellen. Het aantal daalt met 5,9 procent of ruim 20.000 m2, tot nog steeds 328.897 m2. De hoogste leegstand is opgemeten in Leopoldsburg, waar nu maar liefst 22 procent van de handelspanden leeg staan. Ook Lanaken en Tongeren zitten in de top drie. De top tien van de gemeenten met de hoogste leegstand wordt afgesloten door Maasmechelen, waar 14,6 procent van de ruimtes niet bezet zijn.

“Limburg telt nog altijd de hoogste leegstand van alle Vlaamse provincies”, analyseert Bart Lodewyckx, CEO van Unizo Limburg. “Er zijn bovendien nog grote verschillen tussen de verschillende gemeenten. Positief is dat de leegstand over het algemeen afneemt in heel wat kleinere en middelgrote winkelgebieden. De klanten hebben tijdens de verplichte sluitingen tijdens de zwaarste coronagolven hun winkels moeten missen. Ook andere zaken die niet moesten sluiten zijn door de particulieren herontdekt. Veel mensen zijn toen immers de grootste winkels beginnen vermijden wegens te veel volk en het besmettingsgevaar.”

Uitdoofbeleid
Unizo Limburg pleit al enige tijd voor het invoeren van een ‘winkelshift’ naar analogie met de ‘bouwshift’. “Daarbij worden geen nieuwe grootschalige winkeloppervlaktes buiten de centra meer vergund, en wordt er zelfs een uitdoofbeleid gevoerd waar dat kan”, legt Lodewyckx uit. “De winkelconcentraties die in het verleden nog werden toegestaan op bedrijventerreinen, kunnen zo een reconversie krijgen naar hun oorspronkelijke bestemming.”

Reageer op dit bericht

Reacties

Colette D. 2022-02-28 11:06:57

Eindelijk maar ook de winkels die in de woon wijken zich vestigen. Winkels die uit het centrum verdwijnen en gewoon verder doen thuis in een uitgebreide living. UNIZO was in de tijd ook wel mee met de baanwinkels. Stad Tongeren doet te weinig voor zijn handelaars. 5j geleden hadden wij SPOT op gericht maar stad Tongeren heeft er alles aan gedaan om het teniet te krijgen. Ben fier samen met andere handelaars dat we 3 lockdowns hebben overleefd. Stad is jammer genoeg nooit komen vragen gaat het kunnen we iets doen, nee de klantenkaarten service werd onholt gezet tot dat de horeca weer open zou gaan De Ambi-pas wat toch wel een grote troef is voor Tongeren wanneer de stad zijn best wilt doen hiermee. We hebben zo een mooie stad vraagt dat maar aan de toeristen maar jammer van onze winkels die niet kunnen blijven leven. Wij hebben dan ook nog veel kleine winkels wat het ook zo gezellig maakt er is nog zoveel potentieel Jammer dat er niets aan gedaan wordt door de stad echt jammer

Colette D. 2022-02-28 10:54:33

Eindelijk ook de zoveel gekende winkels in de woonwijken. Met je winkel stoppen in het centrum om verder te doen bij je thuis in de living, dat kan maar allemaal zo. De stad zelf helpt ook niet echt mee, als handelaar sta je er echt alleen voor. 5j geleden hadden wij SPOT opgericht maar de stad had echt geen zin om daar in mee te werken en hebben alles gedaan om het kunnen stop te zetten. Ook UNIZO was er vroeger niet vies van om baan winkels te creëren. We hebben zo een mooie stad Tongeren er is nog zo potentieel maar wanneer de stad zelf niets wil doen jammer dan. Ik heb en andere collega's hebben 3lockdowns

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.