valore plein

Laden ‘en plein public’ kan nu in Hasselt

Valore Vastbeter, verhuurder van (bedrijfs)vastgoed uit Hasselt, heeft op het industrieterrein Stadsheide een gloednieuw 'laadplein' geopend. Het gaat om een allesomvattende installatie waar elektrische wagens, bussen en trucks in ijltempo hun batterij kunnen opladen. Vlaams minister Lydia Peeters en de Hasseltse burgemeester Steven Vandeput mochten de faciliteiten donderdag officieel in gebruik nemen.

Valore blijft niet bij de pakken zitten om een duw te geven aan de energietransitie waar iedereen ter wereld mee bezig zou moeten zijn. Hun gloednieuwe installatie in Hasselt bestaat uit 1.700 fotovoltaïsche panelen met een vermogen van 1 MW, die ondersteund door een batterijsysteem, mee voorzien in de stroom van 4 DC-aansluitpunten met een totaalvermogen van 2 X 400 Kw. "Daarmee is dit het eerste openbare laadplein geschikt voor het snel opladen van elektrische bussen en vrachtwagens", vertelt Miguel Vandereyt van Valore Vastbeter. "Ook zijn ze geschikt om auto’s tegen recordtempo op te laden." De aannemer/installateur van het project is Optiload (Hasselt), dat voor de uitvoering te rade ging bij Pluon, een dochter van CKS uit Dilsen-Stokkem. Een puur Limburgs project dus, met fierheid geopend door minister Lydia Peeters en burgemeester Steven Vandeput.

Iedereen die dat wenst kan op het nieuwe laadplein terecht. "Voor onze gebouwen kijken wij niet alleen naar de functie ervan voor de huurders, maar ook naar de rol die de accommodatie kan spelen in de gemeenschap errond", stelt Miguel Vandereyt. "Zo kan de parking van een pand, dat overdag fungeert als kantoor, ’s nachts een meerwaarde bieden voor de omgeving. In dit geval is dat de mogelijkheid om je auto te laden, bijvoorbeeld voor appartementsbewoners."

In de tweede helft van 2024 plant Valore nog een ander laadplein aan de Grote Ring in Hasselt, met 28 AC-laadpunten voor auto’s en 4 DC-laadpunten voor het snelladen van auto’s, vrachtwagens en bussen.