Lambrechts-Toonzaal-1

Lambrechts komt in Amerikaanse handen

De Genkse groothandel in sanitair Lambrechts verandert na bijna zeven jaar weer van eigenaar. De Amerikaanse investeringsreus Blackstone neemt immers de Europese bedrijven voor distributie van bouwmaterialen over van de Ierse bouwgroep CRH.
CRH is geen onbekende in Limburg.

De Ierse bouwmaterialengroep heeft de voorbije decennia flink gewinkeld in heel België en Nederland, en in deze provincie in het bijzonder. Zo werden onder meer betonproducten Juma Beton, Marlux, Klaps, Stradus, Max Pels, Omnidal, en Schelfhout ooit aan de Ierse riem gehangen. Eind 2012 werd sanitairgroothandel Lambrechts overgenomen, nadat ze eerder ook al Schrauwen en Sax Sanitair hadden gekocht. CRH was een half jaar later ook de overnemer van het in moeilijkheden geraakte betonbedrijf Echo. Ook bouwmaterialengroothandel en producent van gestabiliseerd zand Creyns in Oudsbergen maakt al langer deel uit van CRH België.

Bouwmaterialen

Maar aan de overnamehonger van de Ieren is duidelijk een eind gekomen. Vorig jaar werd de doe-het-zelf-keten Gamma in de etalage gezet. Nu worden ook de bouwmarkten voor de professionals aan de deur gezet. CRH verkoopt zijn hele Europese divisie voor distributie van bouwmaterialen CRH Europe Distribution aan de Amerikaanse investeringsreus Blackstone voor het slordige bedrag van 1,64 miljard euro. Het gaat om bouwmaterialenbedrijven in België, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk, die samen een omzet van 3,7 miljard euro halen. De deal moet wel nog de goedkeuring krijgen van de mededingingsautoriteiten.

Lambrechts en Creyns
In Limburg krijgen zo Lambrechts Sanitair en Creyns nieuwe eigenaars. “Voor de meer dan 200 personeelsleden van Lambrechts verandert er in principe niets”, zegt bestuurder Jeffry Lambrechts. “Blackstone heeft integendeel de ambitie uitgesproken om zijn nieuwe Europese activiteiten te doen groeien.” Lambrechts bekleedt samen met Schrauwen en Sax Sanitair een toppositie in de distributie van sanitair in ons land. Het voormalige familiebedrijf Lambrechts heeft zijn hoofdzetel in Genk, en beschikt verder over vier toonzalen en 14 filialen. De toonzaal in Hasselt is met zijn 5.000 m2 de grootste in zijn soort in de Benelux. De wortels van het bedrijf gaan terug tot in 1946, toen Georges Lambrecht begon met een handel in loodgieterij-artikelen.