Langerlo: kiezen tussen pest en cholera

2,2 miljard euro subsidies: natuurlijk! Zolang de 100 jobs in Genk maar gevrijwaard blijven en de centrale van Langerlo dus open kan blijven. Dat vinden zowel de vakbonden als de directie van de gecontesteerde steenkoolcentrale, die als er investeerders worden gevonden, zal omgebouwd worden tot biomassacentrale.

centrale LangerloDe bonden en directie reageren daarmee op de uitspraken van Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten, die net als de partij Groen, vindt dat de beloofde subsidies aan Langerlo nv moeten herbekeken worden om zo de zogenaamde Turteltaks te verlagen.

Maar, de contractuele afspraken zijn heel moeilijk te herzien, want alle handtekeningen staan al op papier en het ministerieel besluit hierover is gepubliceerd. Een waterdicht contract dus, zo stellen de betrokkenen. "Een schadevergoeding bij niet-naleving zal evenveel kosten als de subsidies," zegt Roger Peeters (ACV). "Bovendien zal er ook dan veel geld moeten uitgetrokken worden voor alternatieven, aangezien we de internationale milieu-doelstellingen moeten halen." Langerlo-directeur Marc Rommens vult aan: "We gaan ervan uit dat de regering haar engagementen zal nakomen. Er is nog zoiets als rechtszekerheid als je een officieel contract ondertekent." En ook de Genkse burgemeester Wim Dries vindt dat de regering niet zomaar onder eerdere beslissingen uit kan muizen.

Een moeilijke discussie. Het nakomen van contracten, jobs en tonnen subsidies, tegenover contractbreuk, 100 werklozen en belastingverlaging... De werkgevers wagen zich alvast niet aan een keuze voor het ene of andere. Bij Voka Limburg luidt het: geen commentaar.