mecometal

Lean on me: Meco Metal deelt kennis

Het gaat goed bij metaalconstructiebedrijf Meco Metal in Oudsbergen. Zaakvoerder Harry Seijkens en zijn team plukken de vruchten van een resem strategische beslissingen om te excelleren in veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid. "We zijn zodanig enthousiast over de resultaten dat we de opgebouwde kennis rond lean-management graag willen delen met andere bedrijven", zegt Seijkens. Als eerste in de rij ging het team van Ellimetal op de uitnodiging in.

Meco Metal is een staalconstructie-atelier dat zich op dezelfde site in Oudsbergen bevindt als moederbedrijf Altez Group. Sinds de onderneming 7 jaar geleden werd verzelfstandigd, is er al veel veranderd. "We hebben de lean-filosofie als basis gebruikt voor het uitwerking van nieuwe strategische en operationele krachtlijnen", vertelt bedrijfsleider Harry Seijkens. "De betere organisatie van de workflow en de eliminatie van de verspillingen zorgen niet alleen voor meer efficiëntie, maar ook meer veiligheid in het productieproces. De methode van Lean Six Sigma heeft ons tot op heden zo'n 800 werkpunten opgeleverd, die we stuk voor stuk aanpakken om de kwaliteits- en efficiëntieverbeteringen te realiseren. Met succes. We hebben onze afzet verdubbeld terwijl we in aantal mensen zijn gekrompen van 55 naar 31."

Cijfers die tot de verbeelding spreken. "Het valt ook op bij andere spelers in onze en andere sectoren", zegt Harry Seijkens. "Vandaar de grote interesse om onze aanpak te leren kennen. Wij staan daar helemaal voor open. Wij willen onze kennis en ervaringen graag delen, zodat ook andere bedrijven uit de regio hun kwaliteit en efficiëntie kunnen verhogen en zo bijdragen aan het versterken van onze economie in het algemeen."

Meco Metal heeft alvast de belangrijkste bevindingen en resultaten gebundeld in een opleidingsprogramma, dat ze aanbieden aan geïnteresseerde partners. Het eerste bedrijf om op die uitnodiging in te gaan, was Ellimetal uit Oudsbergen. De producent van metalen drukvaten en silo's ging onlangs met een team van 25 mensen op bezoek bij Meco Metal. "We hebben in workshops en tijdens een rondleiding veel informatie gekregen over hun lean-aanpak", zegt Annick Kelchtermans, General Manager van Ellimetal. "Het viel op dat het hele team enthousiast is over de werkmethodes en actief bijdraagt om de strategische doelstellingen te realiseren. We nemen zeker een aantal waardevolle tips mee en bevelen de kennisdeling van Meco Metal warm aan bij andere ondernemingen die ook hun efficiëntie, veiligheid en kwaliteitsniveau willen verhogen."