Johann-Leten-300×200

Leten klinkt luid: “Afspraak is afspraak. No way back.”

Voka Limburg roept het overlegcomité op om de gemaakte afspraken rond de heropening van de maatschappij te respecteren. De afschaffing van het reisverbod op 19 april is hierin de eerste stap. "Daarnaast moeten zowel scholen, niet-essentiële winkels, contactberoepen en de horeca de deuren op de geplande data terug volledig kunnen openen", eist Johann Leten.

Verder vraagt de Limburgse werkgeversorganisatie dat het perspectief voor terugkom-momenten op de werkvloer hersteld wordt. “Twee weken na de aankondigen van de 'paaspauze' opnieuw twijfel zaaien, zou ieder draagvlak onderuithalen", aldus nog Leten. "Willen experts en politiek hun credibiliteit bewaren, kan het bestaande exitplan niet ter discussie staan.”

Testing, tracing en vaccineren blijft voor Voka Limburg de heilige drievuldigheid om uit deze crisis te raken. "Dat deze ook vandaag nog niet op punt staan, is de verantwoordelijkheid van de verschillende regeringen", stelt Leten. “De bereidheid van ondernemers om hiervoor op te draaien, heeft haar limiet bereikt."

Absurde regeltjes
"De bedrijven die open mogen blijven, werken zich uit de naad om zo goed mogelijk te blijven draaien, en daarbij steeds rekening houdend met de vele regels en verplichtingen. Enkele weken geleden kwam daar in plaats van de terugkom-momenten, de telewerk-app van de RSZ bovenop. Pure regeldrift. Het is verantwoordelijkheid en ondernemingszin die ons uit de crisis moeten loodsen. En dat bereik je niet met absurde regeltjes.”

In aanloop naar het overlegcomité van 14 april gaan ook stemmen op om de geplande openingsdata voor de gesloten sectoren te herevalueren. “En dat terwijl die nog maar pas werden vastgelegd door ditzelfde overlegcomité. Zowel de retail, de contactberoepen als de horeca bewezen eerder al op een veilige manier te kunnen werken. Na maandenlange inspanningen moeten de geplande heropeningsdata nu gehonoreerd worden. Anders dreigt deze regering ditmaal echt schuldig verzuim te plegen”, besluit Leten.