Nieuws Limburg Leten wordt ongeduldig: “Wat is er van?”

Leten wordt ongeduldig: “Wat is er van?”

Leten wordt ongeduldig: “Wat is er van?”

“De Limburgse lonen zullen tot 2024 4,6 procent sneller stijgen dan in de buurlanden. De dubbele concurrentiehandicap op vlak van lonen en energie leidt onvermijdelijk tot minder investeringen en minder jobs. Daarom moeten er snel meer maatregelen volgen.” Dat zegt Johann Leten van Voka Limburg naar aanleiding van de fors gedaalde conjunctuurbarometer die zopas werd voorgesteld.

De conjunctuurbarometer van Voka Limburg duikt verder steil neerwaarts. Ten opzichte van vorige maand is dat vooral te wijten aan de slechte exportprestaties van onze bedrijven. “De vraag is vooral hoeveel dieper er nog gezakt kan worden”, aldus Johann Leten. “Hoewel we al maanden aan de alarmbel trekken, zien we nu pas dat de eerste (federale) maatregelen aangekondigd worden. Zo moet de invoering van de tijdelijke werkloosheid omwille van de energiecrisis meteen geïmplementeerd worden. En na het jammerlijke uitstel van maandag, hopen we snel een sterk pakket aan Vlaamse maatregelen te ontdekken. Een financiële energiesteun voor onze bedrijven en de uitbreiding van de jobbonus moet daar deel van uitmaken. De Limburgse lonen zullen immers 4,6 procent sneller stijgen dan in de buurlanden. De dubbele concurrentiehandicap op vlak van lonen en energie leidt onvermijdelijk tot minder investeringen en minder jobs. Daarom moeten er snel meer maatregelen volgen om de lonen betaalbaar te houden, zoals een netto-indexering en een verlenging van de steunmaatregel Ontwrichte Zone.”

Een aantal parameters uit de nieuwste conjunctuurbarometer:

– In augustus startten er minder bedrijven op dan in dezelfde maand vorig jaar (-4%). De onzekere economische situatie en het dalend ondernemersvertrouwen wegen duidelijk op het aantal starters.

– De export-activiteit blijft -2,5% onder het maandgemiddelde en zit op het laagste augustusniveau sinds 2016. Voka Limburg spreekt van ‘stagnerende trends’ die de exportprestaties stevig onder het niveau van een jaar geleden houden.

– De bouwsector geeft gemengde signalen. In de loop van de volgende zes maanden lijkt alleen de residentiële nieuwbouw in staat om een opwaartse trend te handhaven. De marges gaan er voorlopig nog op vooruit, alleen niet voor de niet-residentiële nieuwbouw.

– De automobielsector kan zich verheugen op een toename van het aantal inschrijvingen. Die wordt vooral gegeneerd door de bedrijfsvoertuigen (+21,5%), personenwagens (+6,6%) en vrachtwagens (+55%). Alleen de opleggers moeten het stellen met een krimp (-8.9%).

– Het aantal werkzoekenden bereikt zowel bij de mannen als vrouwen het laagste augustusniveau sinds 2010. Het totaal blijft ruim -28% onder het maandgemiddelde. Het aantal uitgeschreven vacatures groeit aan met 21,7%. Dit is 70% boven het maandgemiddelde en goed voor een nieuw maandrecord.

Samengevat is dit een situatieschets en voorspelling die weinig goeds inhoudt. Voor Voka Limburg kunnen de maatregelen om de bedrijven te steunen dan ook niet snel genoeg geïmplementeerd worden.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.