Stinissen-221×300

Life sciences zijn al goed voor 3.500 jobs

In Limburg zijn al 90 bedrijven actief in de sector van de zogenaamde life sciences, goed voor een tewerkstelling van 3.500 personen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het overkoepelend platform LifeTech-Limburg, dat deze redactie kon inkijken. Het gaat vooral om jonge en kleine bedrijven in onze provincie.

Life sciences - of levenswetenschappen - zijn al dan niet economische activiteiten die geënt zijn op gezondheid en medische zorg. Het gaat om biotechnologie, farma, e-health, zorginnovatie, en gespecialiseerde logistiek en consultancy.

De economische betekenis van de sector groeit gestaag. Daarom werd in 2008 het platform LifeTech- Limburg opgericht om de sector in Limburg te helpen uitbouwen. Een jaar later is door UHasselt, POM Limburg en LRM de incubator Bioville in het leven geroepen, als broedplaats voor jonge bedrijven en activiteiten in de sector.

Met resultaat, zo blijkt uit het jongste jaarverslag van LifeTech-Limburg. Limburg telt nu al 90 bedrijven actief in de sector, goed voor 3.500 jobs. De incubator Bioville, die overigens volgend jaar al aan uitbreiding toe is, huisvest momenteel al 16 bedrijven en organisaties, samen goed voor 70 jobs. “Wij willen niet kopiëren wat er op Vlaams niveau al gebeurt, maar wel een lokale hub uitbouwen om de sector te versterken”, zegt professor Piet Stinissen, voorzitter van LifeTech-Limburg (foto).

“Met Bioville weten we bovendien internationale investeringen aan te trekken. Dankzij het platform LifeTech-Limburg kunnen we voorts tal van kruisverbanden leggen tussen de verschillende activiteiten in de sector in onze regio. Dat schept heel wat opportuniteiten. En tot slot dragen we hiermee bij tot het stoppen van de brain drain (vertrek van hoogopgeleide kenniswerkers, red.) uit onze provincie."