Lijnen wil mensen helpen lijnen

Het Amerikaanse voedselagentschap (FDA) geeft voedingsproducenten nog 3 jaar de tijd om artificiële transvetzuren definitief uit alle voeding te bannen omdat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook in ons land neemt de druk toe om kunstmatig geproduceerde transvetten, die terug te vinden zijn in sauzen, bakkerijproducten, margarines, snoep of gefrituurde snacks, wettelijk te verbieden. De Limburgse volksvertegenwoordiger Nele Lijnen (Open Vld) heeft hiervoor een wetsvoorstel klaar.

Transvetzuren zijn de onverzadigde vetzuren van plantaardige en dierlijke oliën, die chemisch behandeld worden. Daardoor worden de oliën vaster, waardoor ze meer geschikt zijn als grondstof voor voedingsproducten als margarine, snoep of koekjes. Ze zorgen bovendien voor een verlengde bewaarduur, wat voor de producenten heel aantrekkelijk is. Doorgedreven wetenschappelijk onderzoek wijst echter uit dat deze transvetzuren schadelijk zijn aangezien ze het cholesterolgehalte verhogen en de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Het doorgaans erg strenge FDA (Food and Drug Administration) heeft nu een verbod op deze stoffen opgelegd. Er geldt wel een overgangsperiode van 3 jaar aangezien de transvetzuren massaal in de voeding aanwezig zijn en er tijd nodig is om alternatieven toe te passen.

Nele LijnenThe European Cardiology Society (ECS), de vereniging van 85.000 Europese cardiologen, grijpt deze beslissing vrijwel onmiddellijk aan om politici aan te manen werk te maken van een gelijkaardig verbod op het gebruik van transvetten in de EU. In België is het voorbereidende werk al gebeurd. Volksvertegenwoordiger Nele Lijnen (Open Vld) heeft een wetsvoorstel in deze richting klaar. Ze wil een bestaande wet en een KB uitbreiden en aanpassen waardoor de schadelijke vetten ook bij ons verbannen worden.

De beslissing is tevens koren op de molen van producenten van plantaardige olie, zoals soya- en palmolie, die al vele jaren aandringen op een wettelijke basis om artificieel bewerkte vetten te vervangen door volledig natuurlijke producten. Daarbij wijzen ze niet alleen op gezondheidsaspecten, maar ook op het economische belang voor de honderduizenden boeren die in arme landen afhankelijk zijn van de productie van plantaardige olie. “Palmolie is in vele opzichten een ideaal vervangproduct voor de schadelijke transvetten,” zegt dr. Yusof Basiron, die de bond van kleine palmolieboeren in Maleisië aanstuurt. “De weg naar veel gezondere voeding ligt dus helemaal open.”