Limburg breekt opnieuw alle startersrecords

In het eerste kwartaal van 2016 telt Limburg 1.683 startende ondernemers, een stijging van 15,35% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. Dat blijkt uit de nieuwe Startersatlas van Unizo, Graydon en UCM.

horeca_rond_Warande45.jpgLimburg zet daarmee de beste score van alle Belgische provincies neer. Antwerpen (10,77%) en Oost-Vlaanderen (10,32%) vervolledigen de top 3. In heel Vlaanderen stijgt het aantal starters met 8,5%, in heel België is dat 6,47%.

“De sterke stijging van het aantal starters toont aan dat Limburg nog goesting, ideeën en veerkracht kent," zegt Bart Lodewyckx, directeur van Unizo Limburg. Er is nog marge om verder te groeien, want qua startersdichtheid (het aantal starters per inwoner), kent Limburg ondanks de stijging nog altijd het laagste cijfer in Vlaanderen met gemiddeld 1 starter per 146 inwoners. In Antwerpen is dat bijvoorbeeld 1 per 130 inwoners.

In welke sectoren zien we het meeste starters opduiken? De populairste categorieën zijn de medische (vrije) beroepen, zakelijke diensten en bouw. Zij hebben, net als alle andere starters in Limburg een kans van 70% om over 5 jaar nog te bestaan. Daarmee heeft onze provincie een goede overlevingsgraad. Alleen in 'de Vlaanders' blijven de starters nog iets langer overeind.

De grootste negatieve beïnvloeding van deze cijfers komt van de horeca. Daar zwaaien de deuren na 5 jaar nog steeds open in 55% van de gevallen. Het jubileum van 10 jaar kan in amper 35% van de gevallen worden gevierd.