Nieuws Limburg Limburg krijgt een klap op vlak van innovatie

Limburg krijgt een klap op vlak van innovatie

Limburg krijgt een klap op vlak van innovatie

Al voor de achtste keer presenteerde Voka Limburg zopas het lijvige rapport Toekomstindicator. Daarin wordt -aan de hand van langdurig onderzoek- verteld welke factoren positief evolueren om onze Limburgse economie draaiende te houden. Internationalisering en in mindere mate de arbeidsmarkt, houden onze provincie overeind. Op vlak van innovatie krijgen we een klap.

Francis Wanten, voorzitter van Voka Limburg, heeft het rapport ingekeken: “De algemene Limburgse Toekomstindicator schept een voorzichtig positief toekomstbeeld”, zegt hij. “De groei blijft ook in 2017 gewaarborgd. Maar, de steile groei die we sinds 2009 kenden, vlakte vorig jaar al af. Desalniettemin moeten we tevreden zijn dat de positieve trend zich traag maar gestaag doorzet. In 2017 is de groei voornamelijk te danken aan de indicator ‘internationalisering’ en in mindere mate aan de indicator ’talent’. Innovatie krijgt net dit jaar een klap, te verwachten door de sterke daling in het aantal octrooi- en subsidieaanvragen.”

De voorzitter blijft weliswaar voorzichtig: “De spanning op de arbeidsmarkt zal dé uitdaging zijn. Bovendien moeten we blijven investeren in mobiliteit om export en buitenlandse investeringen op punt te houden. Ook de uitbouw van het hoger onderwijs en de STEM-richtingen zijn belangrijke aandachtspunten. Tot slot moeten we onze bedrijven steunen in hun drang naar innovatie, zodat onze provincie kan groeien. Het is nu zaak om ambitieus te blijven.”

Gouverneur Herman Reynders geeft zijn mening over het rapport: “Het verheugt mij om vast te stellen dat de economische groei die Limburg de voorbije jaren kende, zich ook in de toekomst zal blijven voortzetten. Ook al mag de vooruitgang volgens de voorspellingen eerder beperkt zijn, het blijft goed en belangrijk nieuws voor onze provincie en eenieder die inzit met onze socio-economische ontwikkeling. En net zoals dit in het verleden steeds het geval was, moeten de cijfers uit deze Toekomstindicator ons er vooral toe aanzetten om het nog beter te willen doen.”

Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, woonde eveneens de voorstelling bij: “Deze Toekomstindicator toont aan dat we in de goede richting blijven gaan. Vlaanderen én Limburg hebben zoveel te bieden, en meer en meer beseft ook de rest van de wereld dat. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat we op onze lauweren mogen rusten. We staan nog voor enorm grote uitdagingen. Maar als we blijven innoveren en samenwerken, als we ons talent blijven koesteren en inzetten op internationalisatie, ben ik ervan overtuigd dat we die uitdagingen aankunnen. Dan worden uitdagingen kansen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.