piet pauwels

Limburg leert brandweerleiding leiding nemen

OFF4 is een managementopleiding voor hogere brandweerofficieren die inhoudelijk gecoördineerd wordt door Universiteit Hasselt. "Het is een eer dat wij onze inzichten in topmanagement kunnen doorgeven aan de brandweer", zegt Piet Pauwels, decaan van Bedrijfseconomische Wetenschappen. Docent Wout Van Impe (Mercuri Urval) is onder de indruk van zijn cursisten: "Leiders in overheidsdiensten moeten zeker niet onderdoen voor hun collega's in de privésector", zegt hij.

De UHasselt heeft uiteraard een grote expertise in de optimalisatie van bedrijfseconomische processen. De samenstelling van gerichte opleidingsmodules voor de vorming van (hoger) management is daar één van. Het is daarom dat Campus Vesta (Antwerpen) aan decaan Pauwels, zelf vrijwilliger bij de brandweer, heeft gevraagd om de inhoud uit te werken van de managementopleiding voor hogere brandweerofficieren. Vergelijk het met een MBA op maat. Deze cursus wordt zowel in Vlaanderen als Wallonië aan alle zonecommandanten gegeven. “Het is een eer dat wij onze inzichten in topmanagement aan de UHasselt kunnen verbinden met, en doorgeven aan, de brandweer", stelt Piet Pauwels (foto). "Het is een sterk veranderende organisatie die, in steeds complexere situaties, vaak de laatste boei bij grote nood is. Het is belangrijk dat de overheid blijft investeren in goed leiderschap, tot op het hoogste niveau van deze maatschappelijk cruciale organisatie.”

De eerste module rond leiderschap wordt gegeven door een Limburger Wout Van Impe, Global Partner en Country Manager van Mercuri Urval België. De eerste kennismaking met de cursisten verliep alvast erg positief. “Ik werk nu al 15 jaar met senior leaders en het is opvallend hoe open, collegiaal, respectvol, luisterbereid, leergierig en bescheiden de groep van ervaren zonecommandanten is. Men kijkt soms met clichés naar leidinggevenden in overheidsinstellingen en in organisaties waar oversten volgens hiërarchische graden worden benoemd, zoals brandweer en politie. Maar hun leadership-reflecties en inzichten moeten absoluut niet onderdoen voor de privésector, integendeel. Zelfs de nestors van de groep stellen zich enorm open om bij te leren. Een uitermate boeiende context en bewonderingswaardig engagement. Velen onder hen nemen bovendien -belangeloos en zonder vergoeding- heel wat leidinggevende rollen op in het verenigingsleven, met een sociale impact. Ook dat is teken van uitzonderlijk leiderschap", besluit Van Impe.