rita-moors

Limburgers lenen liever aan bevriende ondernemers

Sinds 2006 kunnen particulieren via de Winwinlening makkelijk geld uitlenen aan ondernemingen uit hun directe omgeving. Met dat initiatief wil de Vlaamse overheid Jan-met-de-pet aanmoedigen om de zaak van een vriend, familielid of kennis een duwtje in de rug te geven. Sinds de modaliteiten in oktober 2020 werden uitgebreid, slaat de formule aan in Limburg. “Met ruim 11,5 miljoen euro aan Winwinleningen in 2021 werd het hoogste bedrag sinds de introductie van de lening opgetekend in onze provincie”, zegt Vlaams Parlementslid Rita Moors (N-VA), die de cijfers opvroeg bij Vlaams minister van Economie, Jo Brouns (CD&V).

De Winwinlening is een achtergestelde lening met een looptijd van vijf tot tien jaar, waarbij de kredietnemer tot maximum 300.000 euro kan lenen en elke kredietgever tot maximum 75.000 euro kan ontlenen. De rentevoet daarbij bedraagt voor 2022 tussen 0,75 en 1,50%. Voorwaarde voor de kredietnemer is dat de middelen integraal moeten worden aangewend als bedrijfs- of beroepsactiviteiten.

In 2021 was de Winwinlening in Limburg alleen, goed voor 11,46 miljoen euro, verdeeld over 610 leningen. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van pre-coronajaar 2019. "Maar: met amper 8,56% van het totaal aantal geregistreerde leningen is Limburg wel nog altijd de hekkensluiter", aldus Rita Moors. "Ten opzichte van de andere provincies is er dus nog een grote verbeteringsmarge. Ik zou daarom Vlaams minister Jo Brouns willen oproepen om de Winwinlening beter bekend te maken in Limburg, en zo het slapende kapitaal te activeren om de economie aan te zwengelen en meer welvaart te creëren”, besluit Moors.