Limburgs koppel maakt eigen wijnen in Spanje

Dave Reyskens (uit Hasselt) en Dorry De Meuter (uit Genk) gooiden tijdens de coronacrisis hun leven radicaal om. Dave verkocht zijn firma, Dorry zegde haar werk op, en ze trokken naar Spanje. Vanuit Tenerife zijn ze nu het wijnbedrijf D&D Islas Canarias gestart. Onder de naam D&D Lagarto hebben ze nu hun eerste lijn van wijnen klaar voor de verkoop. "Een droom die uitkomt", zeggen Dave en Dorry.

Dave (50) en Dorry (47) wonen intussen iets meer dan 2,5 jaar op Tenerife. "Ik leidde een beveiligingsbedrijf in alarmsystemen en camerabewaking en Dorry was actief voor Max Mara", zegt Dave. "Ik was van 9 tot 22u op de baan en stond 24/7 paraat voor mijn klanten. Dorry leidde een team van zes personen en werkte op haar beurt van 8 tot 20u, zaterdag inbegrepen. Dat was het leven dat we gewoon waren. Maar het was pas in de covid-periode, tijdens de eerste lockdown, dat het duidelijk werd hoe hard we wel werkten en hoe onze werk-privé-balans overhelde naar één kant. Ikzelf stond bijvoorbeeld jaarlijks 3 maanden in files over heel het land..."

Het moest dus veranderen... "We waren al acht keer op vakantie geweest in Tenerife en hadden altijd gezegd tegen elkaar dat we hier ooit wilden komen wonen op onze oude dag", bekent Dorry. "Genieten van de zon en de lekkere wijnen die de Canarische eilanden te bieden hebben... Tijdens de pandemie begonnen we ons af te vragen of we wel tot ons pensioen zouden wachten." Het koppel hakte snel de knoop door. "Ik verkocht het bedrijf, Dorry zegde haar job op en we verhuisden. In eerste instantie wilden we een wijnbar openen. We zijn wijnliefhebbers en planden al reizen in functie van wijnstreken", zegt Dave. "We startten echter niet met een bar, maar we zagen een opportuniteit in distributie. En we misten onze start niet: tijdens Covid was er tijd om langs horecazaken te lopen. Massatoerisme was ver weg. Nog geen zes maanden later konden we de particuliere vragen ‘waar is deze wijn te verkrijgen’ niet volgen. Daarop volgde de opening van een eigen wijnwinkel: D&D Vinoteca Adeje. We distribueren nu verschillende wijnen uit Frankrijk, Italië en Spanje naar de horecasector op de Canarische Eilanden en hebben op Tenerife een wijnwinkel met meer dan 150 verschillende wijnen."

En nu is er dus een eigen wijn. "Het was in de Amadores Beachclub op Gran Canaria dat we de maker leerden kennen van Lux Sparkling: Jess Van Weert. Zijn mousserende wijnen bevielen ons zodanig dat we exclusief verdeler werden op Tenerife. Daarna praatten we verder, en zijn we het idee van een eigen wijnlijn gaan uitwerken. Met D&D Wines Lagarto, ontwikkeld in samenwerking met een gerenommeerde oenoloog, zijn de eerste flessen nu beschikbaar in de handel."

De wijn van het Limburgse koppel wordt gemaakt in de regio Castilla y Léon. Er is een witte wijn (Verdejo), een rosé (Tempranillo) en een rode (Tempranillo/Mencia) in de reeks. "Een aantal topzaken, waaronder de beachclub Amadores van voetballer David Silva, heeft ons op de kaart staan", vertelt Dave. "Ook op Tenerife worden de wijnen gesmaakt. En nu zijn er handelaars in België die maar al te graag onze producten willen verdelen. Met de zomer in zicht, zullen onze wijnen dus overal in het land kunnen geproefd worden."

Dave en Dorry hopen spoedig nog een aantal distribiteurs in andere landen te strikken en ze broeden op een plan om een tweede wijnlijn te starten. "Zoet of bubbel.. wie weet", klinkt het mysterieus. Wordt dus zeker vervolgd!