Nieuws Limburg Limburgse bedrijven maken machines voor vaccins

Limburgse bedrijven maken machines voor vaccins

Limburgse bedrijven maken machines voor vaccins

Diverse Limburgse ondernemingen steken momenteel een stevig tandje bij om de honderden miljoenen vaccins tegen Covid-19 zo snel mogelijk te kunnen verdelen. Leveranciers van hoogtechnologische machines en componenten, zoals Vintiv (Beringen), Fraiponts (Zonhoven) en Averna (Hasselt) spelen hier een cruciale rol in.

Het is geen geheim dat Datwyler Pharma Packaging in Alken meerdere megacontracten heeft afgesloten met internationale farmareuzen. Als één van de wereldmarktleiders op vlak van rubberen dichtingen voor vaccins, is het logisch dat de producenten van de coronavaccins in Alken komen aankloppen om de dichtingen voor honderden miljoenen vaccins te produceren. Dirk Borghs, CEO van de afdeling Healthcare Solutions van Datwyler Holding, en voormalig plantmanager in Alken, heeft aangegeven dat er door deze grote contracten fors wordt geïnvesteerd in de Limburgse vestiging. Er zijn niet alleen 40 extra mensen in dienst genomen, ook het machinepark is gevoelig uitgebreid om de grote, coronagerelateerde bestellingen de baas te kunnen.

Verdubbeling
Zonder de naam van hun eindklant te noemen, geven diverse bedrijven aan dat ze als leverancier van hoogtechnologische machines en componenten, momenteel druk bevraagd zijn, om zo de coronavaccins zo snel mogelijk de deur uit te krijgen. In opdracht van een “Limburgse leverancier van rubberen dichtingen” draaien ze overuren om alle nieuwe machines zo snel mogelijk operationeel te hebben. “Het is fijn dat we als lokaal metaalverwerkingsbedrijf een steentje kunnen bijdragen aan de strijd tegen deze pandemie”, zegt Davy Fraiponts, zaakvoerder van Fraiponts Metaalbewerking in Zonhoven. “We zijn al 3 generaties gekend voor hoogwaardige verspanende bewerkingen die in diverse sectoren worden gebruikt. Zo ook de mechanische componenten die we leveren aan machinebouwer Vintiv in Beringen. Zij zorgen voor de engineering en samenbouw van onze onderdelen tot performante machines. Als gevolg van de wedloop tussen de diverse farmabedrijven die de coronavaccins zo snel mogelijk willen leveren, is de ontwikkeling van componenten voor de medische sector voor ons een topprioriteit geworden. Het is een echt huzarenstukje om in dat kader onze productie op korte tijd te verdubbelen.”

Inspectie
Een andere leverancier die hoogwaardige machines maakt voor dezelfde klant, is Averna Technologies uit Hasselt. “Onze specialiteit is de engineering en assemblage van toepassingen voor kwaliteitsinspectie”, zegt Kurt Hensen van Averna. “Dat de farmareuzen momenteel wereldwijd op volle toeren draaien, merken wij uiteraard ook in ons orderboek. Wie betrokken is bij de productie van vaccins en andere medische oplossingen, kan zich geen enkel foutje veroorloven. Vandaar dat onze inspectiemachines nu massaal worden ingeschakeld in nieuwe productielijnen. Als Limburgse firma mogen we daar heel trots op zijn.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.