Nieuws Limburg Limburgse bouw bundelt besparingen in boek

Limburgse bouw bundelt besparingen in boek

Limburgse bouw bundelt besparingen in boek

Efficiënter, slimmer én kwalitatiever bouwen, dat is waar de lean-principes in de bouwsector voor staan. Samen met een aantal vooraanstaande Limburgse bouwbedrijven heeft Confederatie Bouw Limburg een boek samengesteld met praktijkvoorbeelden, concrete tips en tricks. “We zijn er heel fier op”, zegt directeur Chris Slaets. “Iedere aannemer zou dit in huis moeten halen.”

“Dit is de eerste Vlaamse publicatie over lean-management in de bouw”, aldus Slaets. “Het is een absolute ‘musthave’ voor elke bouwprofessional die minder frustraties, minder fouten, meer tijdswinst en kwalitatiever werk wil.” Het boek vloeit voort uit een pilootproject dat Confederatie Bouw Limburg Bouw Limburg (in samenwerking met Cevora) in 2015 is gestart. Bouwbedrijven als Democo, Dethier, Haex, Houben, Willemen Construct, Mathieu Gijbels, Van de Kreeke Wegenbouw en Vanderstraeten namen er aan deel Zij hebben elk in een eigen bouwproject de principes toegepast, getest en bijgestuurd.

Eerste hulp
“Met het parcours van deze acht bedrijven willen we elke bouwprofessional inspireren om aan de slag te gaan met lean”, zegt Michel Vanderstraeten, voorzitter van de lean-werkgroep. “Dit boek bundelt deze verhalen met heel wat lean-technieken,tips & tricks, zowel praktisch als pragmatisch. Noem het een eerste hulp bij de lean-implementatie. De acht bedrijven hebben het traject op hun eigen manier beleefd en ingevuld. Ons verhaal is nochtans niet uniek, want ondertussen worden de lean-methodieken in heel wat andere Limburgse en Vlaamse bouwbedrijven ingezet. De ervaring leert dat het geen gemakkelijk parcours is, maar wel een grote meerwaarde betekent voor het project, de medewerkers, het bedrijf en alle betrokken partners. Wij willen hier ook mee aantonen dat lean niet altijd moeilijk hoeft te zijn.”

Niet stilstaan
Vlaams minister van Economie, Philippe Muyters, is blij met het boek: “Het is belangrijk dat de bouwondernemers inspelen op onze veranderende economie”, zegt hij. “Het tempo van verandering ligt veel hoger dan in het verleden het geval was. Ook in de bouw. Stilstaan is geen optie. We moeten voorlopen, durven het verschil blijven maken. Het is knap te zien hoe Transformatie Bouw Limburg 2.0 met de steun van Vlaanderen het vertrouwen van Limburgse bouwbedrijven een boost heeft gegeven. Maar vooral hoe bouwondernemers stap voor stap van kleine verbeteringen tot grote koerswijzigingen hun onderneming duurzaam hebben gemaakt.”

Confederatie Bouw Limburg biedt het boek in eerste druk gratis aan. Het is gratis af te halen in de Bouwcampus of wordt tegen verzendkosten verstuurd, tot de voorraad strekt. Aanvragen kan via Goele Kerckhofs goele.kerckhofs@confederatiebouw.be of 011 30 10 33.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.