Nieuws Limburg Limburgse bouwsector heeft nu eigen testcentrum

Limburgse bouwsector heeft nu eigen testcentrum

Limburgse bouwsector heeft nu eigen testcentrum

In Diepenbeek is dinsdag het Applicatiecentrum Beton en Bouw (ACB²) officieel geopend. Het gaat om gloednieuw gebouw waarin Limburgse aannemers en materiaalproducenten grote betonnen balken, prefab muren, metaalconstructies en andere toepassingen onder alle omstandigheden kunnen testen. Het onderzoekscentrum is eigendom van, en wordt gerund door, de UHasselt.

Heel wat prominente bedrijven uit de bouwsector waren al jaren vragende partij naar een infrastructuur om innovatieve toepassingen onder levensechte omstandigheden te kunnen testen. Hoe lang blijft een balk kaarsrecht als er een loodzwaar gewicht aan hangt? Is een nieuw soort vloerdek bestand tegen aardbevingen? Of gaat een gevelsteen verkleuren als er langdurig zure regen op valt? Het zijn enkele praktijkgerichte vragen waar de bedrijven in het verleden vaak buiten de provincie naar een antwoord moesten zoeken. Zeker voor grotere constructies was er nergens een infrastructuur voorhanden.

Tot nu dus. Het grote gebouw op de Bouwcampus, naast de Confederatie Bouw, beschikt over een grote hal met 2 proefwanden van wel 7 meter hoog en 1,20 meter dik. Dankzij perforaties in de wand en de vloer kunnen er elementen van 3 bouwlagen hoog en 40 meter lengte worden verankerd om ze vervolgens te testen op hun stabiliteit en andere eigenschappen. Elders in het gebouw is plaats voor andere proefopstellingen en labo’s.

Het state-of-the-art onderzoekscentrum heeft 6,1 miljoen euro gekost. Daarvan werd 4,2 miljoen betaald met geld uit het Grindfonds, de kas waar Limburgse grindbedrijven hun heffingen in storten. De openingsceremonie mocht alvast rekenen op de aanwezigheid een batterij hoogwaardigheidsbekleders als Vlaams minister Zuhal Demir, gouverneur Herman Reynders, gedeputeerde Tom Vandeput, rector Luc De Schepper en confederatiedirecteur Chris Slaets.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.