Limburgse compostfabrieken worden zusjes

De Ierse groep Monaghan, één van de grote spelers in de Europese champignonkweek, heeft woensdagnamiddag de definitieve overname van het zopas failliet verklaarde Prime Champ gefinaliseerd. Zo komt onder meer de vestiging in Maaseik in Ierse handen. Monaghan is vandaag al hoofdaandeelhouder van concullega Walkro, dat onder meer in Maasmechelen een vestiging heeft.

Volgens de Nederlandse woordvoerder Kay Van de Linde, zaten de Ieren woensdagnamiddag nog samen met de curator om de details af te ronden van de transactie, waarbij Monaghan in de nacht van dinsdag op woensdag al de controle over failliete Nederlands-Limburgse Prime Champ had verkregen. "We kunnen voorlopig alleen zeggen dat we gaan trachten om zoveel mogelijk jobs bij Prime Champ te redden", aldus de woordvoerder.

De overname houdt in dat ook de Belgische vestiging van Prime Champ in Maaseik in Ierse handen komt. Hier werken een kleine 20 mensen, die vorig jaar nog zo'n 5 miljoen euro omzet realiseerden. In Maaseik maakt het bedrijf compost, dat als meststof voor de champignonkweek wordt gebruikt. Er waren in het verleden enkele klachten van omwonenden over geurhinder.

De transactie zou betekenen dat Prime Champ Compost Belgium dus onder dezelfde vlag gaat varen als de Limburgse concurrent Walkro. Ook daar wordt champignonmest geproduceerd, goed voor een 80-tal jobs. De Ierse champignongroep Monaghan had in 2011 samen met de GIMV, Walkro overgenomen.