dronematrix antwerpen

Limburgse drones gaan Antwerpse haven controleren

Port of Antwerp heeft een consortium onder leiding van het Limburgse Dronematrix aangeduid om via automatische dronevluchten de veiligheid en operationele efficiëntie van het havengebied te vergroten. De technologie die wordt geleverd door het team van Lander Vanwelkenhuyzen, zal onder meer instaan voor de detectie van olievlekken en drijfvuil, infrastructuurinspecties, veiligheidscoördinatie, ondersteuning van het 'vessel traffic management', en het verzamelen van informatie bij calamiteiten.

Port of Antwerp heeft na een pitch het consortium 6th Network, een samenwerking tussen DroneMatrix, Proximus en SkeyDrone, uitverkoren voor de uitrol van een groot opgezet en innovatief droneproject. Het houdt in dat er een netwerk van drones in de haven zal worden uitgebouwd, waarbij vanop strategische plaatsen, automatische vluchten zullen uitgevoerd worden. Het Havenbedrijf kan zelf, vanop afstand, de vluchtplannen en -routes opmaken, de toelatingsaanvragen beheren en instellen wat het doel en de gewenste output van de vluchten moet zijn (foto’s maken, metingen uitvoeren, een livestream verzorgen,…). De drones worden dus zonder manuele interventie in de haven ingezet voor de ondersteuning van de operationele werking. Denk aan talen als de detectie van olievlekken en drijfvuil, infrastructuurinspecties, veiligheidscoördinatie, werfopvolging, milieu-inspecties, enzovoort.

DroneMatrix, dat binnen het project als hoofdaannemer optreedt, levert zowel hardware als software voor de drones. Het bedrijf is ook verantwoordelijk voor de uitvoering van de vluchten. Volgens Lander Vanwelkenhuyzen, general manager van DroneMatrix, was bij de pitch de kwaliteit van de technologie en de operationele aanpak doorslaggevend voor de jury.” Hij is erg blij met het order. “Dit gaat om één van de grootste Europese tenders voor automatische drones, en is voor ons alleen maar haalbaar met de steun van twee sterke partners: SkeyDrone en Proximus.”

Volgens Lander Vanwelkenhuyzen biedt dit project ongetwijfeld een springplank om in de toekomst gelijkaardige innovatieve toepassingen op andere sites uit te rollen in België en de rest van Europa.