pom salkturbo tom vandeput

Limburgse economie klopt Vlaamse statistieken

Wat was de impact van de eerste 3 coronagolven op de Limburgse economie? En hoe zwaar heeft die crisis op ons ingehakt in vergelijking met de andere Vlaamse regio's? Dat heeft POM Limburg bestudeerd en de conclusies in een rapportje gegoten. Wat blijkt? Al bij al zijn onze ondernemingen nog redelijk overeind gebleven dankzij de grote flexibiliteit die ze aan de dag hebben gelegd.

De cijfers zijn duidelijk: Limburg heeft het er beter vanaf gebracht dan Vlaanderen. Zo daalde de omzet van de Limburgse bedrijven met 3,1%, terwijl dat in Vlaanderen 5,5% was. De waarde van de export daalde in onze provincie met 5%, maar in heel Vlaanderen liep de schade op tot 12,2%.

"Limburgse bedrijven investeerden tijdens corona zelfs meer dan daarvoor", weet POM-voorzitter Tom Vandeput. "Terwijl hier een positief cijfer van +4,9% werd opgetekend, kende men in Vlaanderen een dalende trend in de investeringen van -4,5%. En ook de arbeidsmarkt bleef beter overeind met een stijging van het aantal werkzoekenden in Limburg met 5,5%, terwijl dat in Vlaanderen 6,4% bedroeg." De tijdelijke werkloosheid lag tijdens het eerste coronajaar in Limburg gemiddeld 6,6 keer hoger dan voor corona. In Vlaanderen was dat bijna 8 keer hoger. Alleen de vacaturemarkt viel in Limburg sterker terug dan in Vlaanderen (-17,5% vacatures t.o.v. -13,2%).

Opvallend: het aantal faillissementen daalde in onze provincie veel sterker (-43%) dan over heel Vlaanderen (-34,1%). Nog één belangrijke statistiek: Limburg telde in de eerste 12 coronamaanden 8,4% meer starters. In Vlaanderen bedroeg het gemiddelde 6,1%.

Voor de Limburgse beleid een teken dat de regionale economie zich goed heeft verweerd tegen de negatieve gevolgen van de crisis. De jarenlange training in wendbaarheid heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen.