Gert Mertens Acerta

Limburgse horeca: +42% werknemers aan de slag

In de provincie Limburg waren er eind 2021 in vergelijking met een jaar eerder 2% meer werknemers met een contract van bepaalde of onbepaalde duur aan de slag. Daarmee komt de tewerkstelling in Limburg nagenoeg terug op het niveau van vóór corona. Vooral de horeca heeft het afgelopen jaar een sterke remonte ingezet. In de hotels, restaurants en cafés kwamen er in Limburg 42% werknemers bij in vergelijking met 2020. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstverlener Acerta.

De coronacrisis was ook te merken op de arbeidsmarkt. In 2020 daalde de tewerkstelling in de Limburgse bedrijven -2,5 %. Zonder het systeem van tijdelijke werkloosheid was die krimp vermoedelijk een stuk groter geweest. 2021 brengt goed nieuws: de tewerkstelling is zich aan het herpakken en kwam eind 2021 2% uit boven 2020. Het gaat om arbeidsplaatsen met een contract van bepaalde of onbepaalde duur. De tewerkstelling heeft zich in Limburg dus nagenoeg hersteld: ze blijft nog slechts een half procent onder 2019.

Horeca kent sterkste remonte afgelopen jaar
De horeca maakte de opmerkelijkste comeback het afgelopen jaar. In Limburg steeg de tewerkstelling in die sector tegen eind 2021 met 42%. Een terugval van nipt geen 34% in 2020 is daarmee gereduceerd tot 6,2% onder het niveau pre-corona. Vergelijken we de tewerkstelling in andere sectoren met pre-corona, dan kunnen de groot- en kleinhandel (+9,9%), logistiek & transport (+7 %) en de voedingsnijverheid (+4,7 %) de mooiste cijfers voorleggen.

Grootste terugval grote bedrijven nog niet hersteld

Limburgse bedrijven met tussen de 10 en 20 werknemers hebben een terugval met -1,5% kunnen omkeren in een groei met +8%. Bedrijven met 500 tot 1000 werknemers kenden in 2020 de grootste terugval in tewerkstelling. Die hebben dat nog niet kunnen herstellen, zij blijven nog ruim 10% onder de tewerkstelling pre-corona.

Gert Mertens, kantoordirecteur Acerta Hasselt, concludeert: “De tewerkstelling komt er bovenop, maar business zoals vóór corona wordt het evenwel niet. Hybride werken kennen we al, nu komt ook de verdere uitrol van de Arbeidsdeal eraan. Telkens gaat het over meer ruimte voor werkgevers en werknemers om afspraken te maken en het werk beter en flexibeler te organiseren (zoals versoepeling nachtarbeid en e-commerce). Post-corona is dan ook het uitgelezen moment voor ondernemingen om hun hr-beleid onder de loep te nemen.”