Schermafbeelding 2024-05-10 om 09.25.43

Limburgse innovatie: paal voor keutels

FreshTray, een bedrijf dat gevestigd is in Heusden-Zolder, heeft een innovatieve zuil ontwikkeld om hondenpoep in te dumpen. Een andere firma, PooPeeDo genaamd, verwerkt het goedje tot voedselrijke grond voor tuinen of landbouwbemesting.

FreshTray is vooral gekend van oplossingen voor het verzamelen en recycleren van sigarettenpeuken. Zo lanceerde het bedrijf onlangs nog een rokerscabine die bijen moet aantrekken (lees artikel).

FreshTray heeft nu een nieuw product klaar, eveneens een zuil voor afvalverwerking. Deze keer worden er geen peuken maar hondenpoep in opgevangen. Het concept wordt FreshPaw genoemd. Het gaat om een opvangpaal uit roestvrij staal, waarin baasjes de uitwerpselen van hun hond kunnen dumpen. Op die manier wordt de hondenpoep gescheiden van ander afval en kan er een goede verwerking gebeuren.

Voor dat laatste aspect gaat FreshTray in zee met PooPeeDo, een bedrijf dat zelf hondentoiletten maakt, maar ook weet hoe de substantie moet verwerkt worden. Als resultaat van het composteringsproces worden de uitwerpselen omgezet in schone en voedselrijke grond, die kan worden gebruikt in tuinen, landbouwgrond of als onderdeel van potgrond.

“Met deze FreshPaw pakken we niet alleen het hondenpoep-probleem aan, maar dragen we ook bij aan een schonere en gezondere leefomgeving", zegt Maarten Claes, CEO van FreshTray Services. "We kijken uit naar lokale besturen, bedrijven, grote campussen en andere organisaties die samen met ons de wereld een stukje schoner willen maken.”