Schermafbeelding 2023-11-14 om 13.38.59

Limburgse kanshebbers op van de Velde Awards

Archie, een app waarmee gebruikers van elektrische voertuigen een laadpaal kunnen reserveren en beheren, is één van de drie kanshebbers voor een prestigieuze Henry van de Velde Award in de categorie Environment. De innovatieve toepassing werd ontwikkeld door Wisemen (Diepenbeek) in opdracht van palenbedrijf Co-Laden (Hasselt). En ook ModuleOne, het eerste type van thuisbatterij ontwikkeld door het Herkse bedrijf MyGrid, is in de running om een Henry van de Velde Award mee naar huis te nemen.

De Henry van de Velde Awards tonen en bekronen niet alleen Vlaamse ontwerpers, bedrijven en overheden die design slim inzetten, maar ook producten, diensten en systemen met een positieve impact op de samenleving, het milieu en de economie. Uit honderden inzendingen heeft de professionele jury 27 winnaars in 9 categorieën (dus 3 per topic) geselecteerd voor de editie 2024!

Daarbij ook het Limburgse product Archie, ontwikkeld door digital agency Wisemen uit Diepenbeek (Steffen Brans) op vraag van Co-Laden uit Hasselt (Rudy Bonten). "Archie biedt een laadpaaloplossing voor de vaak vergeten doelgroepen die zich in steden en rijwoningen bevinden", stelt Bonten. "De Archie-laadpaal is geconnecteerd met een laagdrempelige en gebruiksvriendelijke applicatie. De app bevat, naast het inplannen en opvolgen van je laadsessies, ook een reservatiesysteem, zodat je je laadpaal kan delen met je buurt. De laadpaal is zo ontworpen dat hij opgaat in de gevel van je huis en tijdens het laden het voetpad netjes overbrugt. Na het laden klap je de laadpaal weer in, zodat hij geen hinder veroorzaakt."

De jury is vol lof over Archie, en heeft de toepassing daarom tot één van de drie genomineerden uitgeroepen. "Archie biedt een slimme, elegante, comfortabele en conceptueel nieuwe oplossing voor een laadpaal die inspeelt op een stedelijke omgeving met rijhuizen met weinig plaats voor de deur", zo lezen we in het juryverslag. "Het concept speelt met zijn ondersteuning via de app in op een belangrijke trend: deeleconomie. Daarmee worden laadstations toegankelijk voor een extra doelgroep van gebruikers in de buurt."

Uit de 3 -nu al winnaars- wordt nog een eindlaureaat gekozen. Daarvoor wordt gerekend op de stem van het grote publiek. Het Limburgse project steunen kan via deze link.

Een tweede Limburgse kanshebber op de eindzege, deze keer in de categorie Habitat, is de thuisbatterij ModuleOne van MyGrid. Ze knappe batterij, eerder onderscheiden met een Red Dot Award, werd ontwikkeld om te voldoen aan de vraag naar een slimme, bidirectionele batterij die zowel financieel als praktisch toegankelijk is voor de consument. Dankzij de app is het toestel eenvoudig te bedienen als plug-and-play oplossing die je overal kan meenemen om energie-onafhankelijk te zijn. Bovendien krijg je een beter inzicht in je energieverbruik en kan je kosten besparen door energie op te slaan wanneer die goedkoop is en die energie te gebruiken wanneer de prijs hoog is.

Wat de jury te zeggen heeft over MyGrid’s ModuleOne?: “De energiecrisis is een realiteit waar we niet omheen kunnen. We hangen allemaal af van energieleveranciers die veel voor ons bepalen. ModuleOne helpt om energie aan te kopen op het moment dat dat het meest voordelig is en die energie nadien in te zetten in de ruimte waar je dat wenst. Dit zeer functionele object springt er bovenuit dankzij zijn vormgeving.” Stemmen voor deze toepassing doe je door te klikken op deze link.

Op 23 januari weten we of Archie en/of ModuleOne op het hoogste schavot plaats mogen nemen.