De Limburgse KMO’s hebben het grootste deel van de crisis verteerd. Dat blijkt uit het KMO-rapport van ondernemersorganisatie Unizo Limburg. De Limburgse bedrijven zijn rendabeler in vergelijking met 5 jaar geleden. De solvabiliteit ging er in die periode nog meer op vooruit.
De cijfers komen uit een grootschalige analyse die Graydon heeft gedaan op de jaarrekeningen. Unizo Limburg plukte de gegevens van onze kmo’s eruit. “Daaruit blijkt onder meer dat de rendabiliteit op het eigen vermogen een sprong voorwaarts heeft gemaakt,” zegt Bart Lodewyckx, directeur van Unizo Limburg. “We zien ook een forse verbetering van de solvabiliteit, wat het beste doet verhopen voor onze Limburgse kmo’s tijdens de volgende jaren. De schuldgraad daalt sterker dan het Vlaamse gemiddelde, een graadmeter voor de mogelijkheid om de schulden terug te betalen. Dat het eigen vermogen groter wordt ten opzichte van het vreemd vermogen, wijst op een grotere ontleningscapaciteit. We verwachten bijgevolg een sterke investeringsgolf.”
Alleen de productiviteit (toegevoegde waarde tov personeelskost) kende in 2014 nog een lichte achteruitgang, terwijl die in de rest van Vlaanderen steeg. Unizo Limburg verwacht wel dat de Limburgse kmo’s de volgende jaren dezelfde weg inslaan. “Het is immers klassiek dat Limburgse bedrijven met enige vertraging reageren op de wijziging van de economische situatie in België,” stelt Lodewyckx. Limburgse voortrekkers qua productiviteit zijn de immobiliënsector en de logistieke sector, met een mediaanwaarde van respectievelijk 219 % en 210 %.
Bijzonder positief is dat slechts 11% van de Limburgse KMO’s een groter gevaar vertoont op een mogelijk faillissement. “Dit kan nog hoog lijken, maar dit aandeel vermindert jaar op jaar en ligt zelfs onder het Vlaamse gemiddelde van 12%. En 74% van de Limburgse kmo’s bevindt zich in de groep met weinig risico op faillissement én met een ruim groeipotentieel. “Dat betekent dat ze nu een stevige oorlogskas hebben om er tegenaan te gaan. Ze staan klaar om volop te investeren in hun transformatie, bijvoorbeeld naar e-commerce.”
De statistici kijken met argusogen naar 2017. “Dan zullen de echte gevolgen van Ford Genk gekend zijn, alsook de invloed van de indexsprong en de daling van de loonkosten,” aldus Lodewyckx. “Laat ons hopen dat de positieve lijn zich doorzet.”