Nieuws Limburg Limburgse parel verkocht: UgenTec is van investeringsfonds

Limburgse parel verkocht: UgenTec is van investeringsfonds

Limburgse parel verkocht: UgenTec is van investeringsfonds

Het Zweedse private equiquityfonds Summa Equity verwerft de meerderheid van de aandelen in UgenTec, het Hasseltse biotechsoftwarebedrijf dat oplossingen biedt voor de automatisatie van moleculaire diagnostische testen. Daarmee verdwijnen LRM, Heran (van Katleen Vandersmissen) en andere aandeelhouders van het eerste uur, uit het kapitaal.

Zoals trouwe lezers van Made in Limburg weten, maakt UgenTec software die ondersteuning biedt voor het beheer van medische stalen, resultaatanalyse & interpretatie, kwaliteitscontrole en operationele inzichten in het lab. Tom Martens en Wouter Uten zijn de founding fathers van het bedrijf, dat gaandeweg bij diverse kapitaalrondes van totaal 10 miljoen USD, een mooie schare investeerders als Heran (Vereecken, Verrelst, Vandersmissen), Ivo Marechal en LRM achter zich kreeg.

Het succes, vooral met de analyse van PCR-testen tijdens de coronapandemie, is de internationale kapitaalmarkt niet ontgaan. Als gevolg daarvan heeft Summa Equity, een Zweeds investeringsfonds, nu een meerderheid in UgenTec genomen. Het Hasseltse bedrijf past naar eigen zeggen perfect in hun visie om in te zetten op technologiebedrijven met activiteiten in gepersonaliseerde geneeskunde, waarin data en digitalisering meer en meer centraal komen te staan.

De nieuwe eigenaar wil nu, samen met het management, het geografische bereik van UgenTec laten groeien, toepassingen en technologieën uitbreiden, en samen verdere groeimogelijkheden en partnerschappen bekijken.

“We zijn zeer verheugd dat we nu deel uitmaken van de Summa-portfolio, omdat we dezelfde visie hebben over hoe digitalisering de wereld van moleculair diagnostisch testen en precisiegeneeskunde ten goede kan veranderen”, zegt Steven Verhoeven, CEO van UgenTec. “Dit laat niet enkel toe om efficiëntie en kwaliteit te bewaken, maar om waardevolle operationele, onderzoeks- en klinische inzichten te ontsluiten uit diagnostische laboratoriumgegevens – hetgeen mogelijk wordt met AI en datawetenschap.”

Katleen Vandersmissen, die met Heran uit het kapitaal stapt, is blij met de evolutie: “Als vroege investeerder zijn we verheugd dat we UgenTec vanaf het begin hebben kunnen ondersteunen met hun wereldwijde commerciële uitrol en het uitvoeren van hun visie voor hun FastFinder-softwareplatform. Met Summa als nieuwe referentieaandeelhouder zal UgenTec kunnen verder bouwen op het traject van groei en innovatie. Vanaf het begin geloofden we sterk in het managementteam en hun baanbrekende aanpak om een revolutie teweeg te brengen in de diagnostische markt.

Een mening die ook Tom Aerts, Head of Investments bij LRM, is toegedaan: “Ugentec is deel van het dynamische netwerk van incubators binnen LRM en is uitgegroeid tot een van de meest veelbelovende bedrijven op Corda Campus. Vanaf het begin heeft LRM zijn netwerk en expertise ingezet om het bedrijf te helpen groeien. Het succes van deze Limburgse scale-up bewijst dat de LRM-strategie om te investeren in jonge innovatieve starters loont.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.