elise vanaudenhove

Limburgse schoenenreus klimt langzaam uit het rood

Euro Shoe Group uit Beringen, beter bekend als de vennootschap achter het merk Bristol, levert vrij stabiele resultaten af voor het boekjaar 2019. Ondanks het feit dat er nog steeds een verlies van 6,2 miljoen werd geboekt (tegenover 6,4 in 2018) en de omzet daalde van 197,5 naar 183,7 miljoen euro, zijn er toch indicatoren die wijzen op een verbetering van de resultaten.

Zo bleef de bruto bedrijfswinst (ebitda) stabiel op 5 miljoen en verkleinde het operationeel verlies van 2,6 naar 1,7 miljoen. Euro Shoe Group ziet het als de voorbode van een kentering, nadat eind 2018 een diepgaande strategische analyse werd gemaakt. Dit leidde tot een gefaseerde afbouw van een aantal verlieslatende winkels in 2019: 10 in België, 8 in Nederland en 1 in Luxemburg. “In de volgende drie jaren zullen er waarschijnlijk nog meer sluitingen volgen”, kondigt CEO Elise Vanaudenhove aan. “Voor 2020 zijn er nog eens 17 gepland, waarvan er al 11 achter de rug zijn.”

Naast de noodzakelijke sluitingen, opent de groep ook nieuwe winkels: in 2020 gingen al nieuwe filialen open in Weert (NL) en in Bertrix, in september volgt een filiaal in Diksmuide. Daarnaast opent Bristol dit jaar 5 pop-up stores onder de naam Coco Bella by Bristol: kleinere filialen in de binnenstad met een jongere collectie, vooral gericht op dames. Tenslotte wordt er gewerkt aan het winkelconcept om extra beleving te brengen en de collecties beter te presenteren.

Elise Vanaudenhove licht verder toe: “Hoewel we ons momenteel in het midden van een crisis bevinden, zijn we niet ontevreden met ons behaald resultaat. De bedoeling was om dit jaar het nettoverlies tot een minimum te beperken en opnieuw operationeel positief te draaien. Die verwachting gaan we omwille van Covid-19 en de verplichte sluiting, moeten bijstellen. We gaan ervoor om in 2021 opnieuw positieve cijfers te draaien. Onze winkels liggen voornamelijk in de periferie en dat is vandaag een groot voordeel. Dat in combinatie met alle optimalisaties die reeds doorgevoerd werden, en die nog op de planning staan, geven mij alle vertrouwen dat dit een haalbaar doel is.”