Schermafbeelding 2023-07-05 om 11.05.39

Limburgse software helpt KRC Genk om spelfases te analyseren

Een slechte pass die een tegendoelpunt inleidt, een loopactie die voor verwarring zorgt of een dekkingsfout aan de eerste paal: de video-analisten van KRC Genk gaan over een bijzondere technologie beschikken om spelfases in virtual reality opnieuw te beleven en zo hun spelers betere instructies te kunnen geven. De software wordt gemaakt door de firma's Trackbox en Toster (Genk).

Toster is specialist in virtual reality en gaat de tracking data van startup TrackBox, versterkt met artificiële intelligentie, gebruiken om voetbalspelers cruciale spelfases te laten herbeleven. KRC Genk ziet hierin de vervolgstap op videoanalyses en zet haar videoanalisten in om de ontwikkeling te ondersteunen. Dankzij de innovatiepremie van de provincie Limburg krijgt deze samenwerking een vliegende start.

In het moderne voetbal zijn data- en videoanalyses onmisbaar geworden. Voetbalclubs gebruiken deze analyses om spelers te begeleiden en beter te maken. "VR en AI vinden meer en meer hun weg in onze maatschappij", zegt Algemeen Directeur van KRC Genk, Erik Gerits. "Ook bij onze club kijken we steeds vooruit. Voetbal wordt immers meer en meer beslist in details. We zetten daarom graag mee onze schouders onder deze 'Replay VR' en zullen we de technologieën van de toekomst verder helpen verfijnen om in de voetbalwereld grenzen te verleggen."

De Limburgse deputatie heeft een innovatiepremie van 50.000 euro uitgekeerd om de ontwikkeling van deze VR-technologie mogelijk te maken. Gedeputeerde van Economie Tom Vandeput zegt: "Slimme, digitale technologieën openen een nieuwe wereld met enorme mogelijkheden en zijn een manier geworden om te groeien. Om die reden is digitalisering één van de strategische thema’s binnen ons provinciaal economisch beleid. En wie weet komt de volgende landstitel dankzij deze technische snufjes opnieuw richting Limburg uit..."