Eva reggers

Limburgse starters werven in eerste jaar 1.350 mensen aan

Hoewel het aantal starters in Limburg vorig jaar lichtjes is gedaald, hebben ze wel een massa nieuwe jobs gecreëerd. Niet alleen hebben de 8.776 ondernemers een baan voor zichzelf in het leven geroepen, ze hebben ook samen al 1.350 medewerkers in dienst genomen. Straffe cijfers, die werden verzameld door Unizo, GraydonCreditsafe en UCM.

De initiatiefnemers stellen jaarlijks een Startersatlas voor, waarin de evoluties van beginnende ondernemingen in kaart worden gebracht. Unizo Limburg pikte er de cijfers voor onze provincie uit. En wat blijkt? “In 2023 startten hier 8.776 ondernemers met een eigen zaak”, zegt Eva Reggers, startersadviseur bij UnizoLimburg. “Ten opzichte van 2022 is dit een lichte daling van 1,5%. Vergeleken met het laatste pre-coronajaar 2019 is er wel een stijging van 8,2%.”

Het gaat dus de goede kant uit. “Inderdaad, in het eerste kwartaal van 2024 wordt de dalende trend omgebogen: met 2.487 nieuwe eenmanszaken en vennootschappen in de eerste drie maanden van dit jaar is er een stijging van 5,8% ten opzichte van vorig jaar en wordt het recordaantal van 2021 benaderd. Voorlopige cijfers voor april en mei bevestigen de stijgende trend.”

Lees ook: Volledige lijst met alle Limburgse starters vind je hier!

Deze starters waren in hun eerste jaar al goed voor de aanwerving van 1.350 medewerkers. “Als we in rekening brengen dat elke zelfstandige ondernemer ook voor zichzelf een job creëert, dan zijn de starters van het afgelopen jaar goed voor de creatie van 10.260 arbeidsplaatsen”, aldus nog Eva Reggers. (Er zijn natuurlijk ook een aantal starters die hun job in loondienst hebben opgezegd om als zelfstandige aan de slag te gaan).

“Dit bewijst de immense bijdrage van starters aan de werkgelegenheid in onze regio”, zegt de startersadviseur. “Door hun inzet en innovatiekracht brengen ze niet alleen nieuwe ideeën en diensten op de markt, maar spelen ze ook een onmisbare rol in het versterken van onze regionale economie.”