Limburgse uitvinding maakt Antwerpen slim

Bizar contrast in de berichtgeving vorige week. Waar Agoria de prijs van slimste stad toekende aan Hasselt, en Antwerpen op de laatste stek plaatste, ging de Belfius Smart City Award 2015 naar... Antwerpen! Die laatste prijs bekroont de stad die op de meest creatieve manier een project van duurzame vernieuwing heeft gerealiseerd. En creatief, dat zijn die Antwerpenaren wel, want om de overwinning binnen te halen, gingen ze de mosterd halen... in Limburg!

SmartLogMeer concreet kaapte Antwerpen de prijs weg voor het initiatief Stadslab 2050, Energie voor het Antwerpse Hart. De slimme manier van energiebesparing in de binnenstad is één van de speerpunten om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Antwerpen maakt daarbij gebruik van SmartLog, een innovatie van de ABN-groep uit Bilzen, die gericht is op energiebesparing in de retail. Meer concreet installeerde SmartLog de StoreConnect Box, die op basis van intelligente algoritmes de temperatuur in de winkels automatisch controleert en beheerst. Dit leidt niet alleen tot een hoger rendement en besparing, maar ook tot lagere onderhoudskosten.

"Het is fijn om vast te stellen dat dankzij onze uitvinding de Smart City Award kon gewonnen worden," zegt Jo Nelissen van ABN. "Het toont aan dat onze inspanningen gewaardeerd worden. Dit merken we ook aan de internationale belangstelling voor het systeem. Er zijn momenteel onderhandelingen bezig met diverse landen in Europa en het Midden-Oosten om SmartLog ook daar te introduceren. De ambities en het geloof in deze toepassing zijn heel groot."