aldeneyck (Foto: Philippe Pergens)

Limburgse wijnmakers steken er ver bovenuit

Maar liefst 5 medailles werden op de eerste Belgian Wine Awards van Gault & Millau toegekend aan Limburgse wijnmakers. Domein Aldeneyck ging zowel in wit als rood met een hoofdprijs aan de haal.

Het was in Brussel dat maandag de eerste Belgische Wijngids werd voorgesteld. In het boekje bundelt Gault & Millau, gekend van de quoteringen van restaurants, de beste Belgische wijnen van de beste Belgische wijndomeinen. De ambitie is om een referentie te worden binnen de Belgische wijnwereld.

Dat de gids er nu komt is geen toeval. De laatste jaren heeft de productie van Belgische kwaliteitswijnen een hoge vlucht genomen. Ons land telt 259 wijndomeinen, die met een productie van 4 miljoen flessen, zorgen voor een verdubbeling van het volume vergeleken met het excellente wijnjaar 2018. Van de 259 zijn er 82 opgenomen in de gids, samen goed voor 172 wijnen die in detail aan bod komen. Daarvoor proefde een jury van meer dan 30 sommeliers en experten bijna 300 ingezonden wijnreferenties. De jury erkende uiteindelijk 42 wijnen als ​'coup de coeur', waarvan er 18 in 5 categorieën met een Belgian Wine Award 2023 vereerd werden. Daarbij kwam Limburg als grote winnaar uit de bus. Het was 5 keer prijs: bij de mousserende wijnen: Schorpion, Zwart Brut 2016, bij de witte wijnen: Aldeneyck Riesling 2019, de Clos d’Opleeuw Chardonnay 2020 en de Gloire de Duras Pinot Gris Barrique 2021, én bij de rode wijnen: Aldeneyck Charles 2018.

We vermelden tot slot (ook bij de witte wijnen) het Wijnkasteel Vandeurzen met Chardonnay Carat 2020, gemaakt door de Limburgse ondernemer Urbain Vandeurzen (maar gevestigd op zijn domein in Vlaams Brabant).