Limelco en Friesland maken deal over melk

De Incopack-groep van ondernemer Gilbert Nijs uit Dilsen-Stokkem (foto) gaat via dochterbedrijf Limelco uit Zonhoven de melkophalingen overnemen van zuivelgigant FrieslandCampina. Limelco is vragende partij om een meer stabiele aanvoer van melk te verzekeren, onder meer voor de productie van magere melkpoeders. Anderzijds haalt FrieslandCampina, een coöperatieve, vandaag meer melk op bij de leden dan er in de eigen zuivelproducten kan verwerkt worden, zoals onder meer in de fabriek van Lummen. Vandaar dat de melkophaling in België, met uitzondering van Oost- en West-Vlaanderen, wordt verkocht aan Limelco.

Gilbert Nijs.jpgDe Boerenbond reageert ongerust op het bericht, omdat het voor hen niet duidelijk is welke prijs Limelco zal willen betalen voor de melk. De Zonhovense fabriek garandeert wel de afname voor vele jaren, maar dat neemt de argwaan bij de melkveehouders niet helemaal weg. "We hebben een voorstel klaar voor de boeren," legt Gilbert Nijs uit. "Dat zal hen in de komende dagen worden voorgelegd. Als zij niet akkoord zijn, gaat ook de deal met FrieslandCampina niet door. Zo simpel is het."

De relatie tussen FrieslandCampina en de Incopack-groep waartoe Limelco behoort, is er één van vallen en opstaan. In 2010 waren ze nog in een rechtszaak verwikkeld rond het patent op een speciale spuitkop voor slagroombussen. "Die zaak loopt nog steeds. Meer nog, ik heb nog een nieuwe vordering hierover ontvangen," preciseert Gilbert Nijs. "De relaties blijven dus gespannen. Het klopt dat we in 2011 tijdelijk slagroom voor hen afgevuld hebben, toen hun productie in panne lag, maar dat is intussen ook alweer gedaan. Deze deal met de melkophaling heeft dan ook niets te maken met de vestiging in Lummen, maar is rechtstreeks afgesloten met FrieslandCampina in Nederland, omdat wij er nu eenmaal opportuniteiten voor Limelco in zien," besluit Gilbert Nijs.

DC/KMe