Magnette Paul

Lodewyckx valt van zijn stoel: “Voorstellen van PS zijn doodsteek voor onze economie”

"Kunnen we een minuut stilte vragen voor het spijtige heengaan van onze economie", vraagt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg. "Wat dat is precies wat de absurde voorstellen van PS-topman Paul Magnette onvermijdelijk zullen doen als ze werkelijkheid worden. Complete waanzin en pure volksverlakkerij", vindt Lodewyckx.

Afgelopen weekend lanceerde PS-voorzitter Paul Magnette zijn verkiezingsprogramma. Op de menukaart: een vierdaagse werkweek zonder loonverlies, 55-plussers die drie rustdagen per week krijgen, jonge ouders die extra vrije tijd verdienen en voor alle werkenden extra persoonlijke dagen bovenop het betaalde verlof. Kortom, minder werken en meer verdienen in budgettair woelige tijden....

"Complete waanzin"
Bart Lodewyckx van Unizo Limburg reageert onthutst: "Bij het lezen van Magnettes dromen zou elke ondernemer van de weeromstuit onmiddellijk het land splitsen, los van ideologische of politieke voorkeur. Deze voorstellen zijn dan ook complete waanzin en het tegenovergestelde van wat ons land nodig heeft. Zeker nu vorige week werd bevestigd dat er een budgettaire atoombom ligt te wachten met 27 miljard besparingen. Tel daar nog eens de kost van Magnettes recepten bovenop en we kunnen meteen een minuut stilte houden…voor het heengaan van onze economie."

Maar even naar de inhoud. "Het experimenteren met een kortere werkweek -en minder werken tout court- in de hoop bij te dragen tot een beter evenwicht tussen én werk én privé, is niet nieuw", stelt Lodewyckx. "En dat debat mag en moet ook gevoerd kunnen worden. Dat men echter hoopt dat een vierdagenweek mogelijk is met behoud van loon is volksverlakkerij. Zo stijgt immers de loonkost, waarmee we nu al wereldrecordhouder zijn, exponentieel verder. De ‘believers’ verwijzen daarbij graag naar gelijkaardige experimenten in Scandinavië. Laat dit nu net een regio zijn waar wij vanuit Unizo met veel belangstelling naar kijken en soms zelfs ook wat jaloers op zijn. Want ze lopen vaak voorop en kijken innovatiever naar de arbeidsmarkt. Welnu, daar heeft men dit experiment inderdaad al eerder gedaan (belangrijk detail: in een overheidsbedrijf). Resultaat: het experiment op zich was positief. De medewerkers presteerden beter en de kwaliteit ging erop vooruit. Enig minpunt: de arbeidskost nam stevig toe omdat men extra voltijdse equivalenten moest aannemen. Laat dat nu net de achilleshiel zijn: de kostprijs!"

Lodewyckx is duidelijk: "Wij geloven daarom eerder in experimenteren met een daling van de loonlast in plaats van een verdere stijging. Positieve effecten gegarandeerd. Niet in het minst voor de medewerkers, maar ook voor de ondernemers. Die zitten nu in ons land al vaak op hun tandvlees door een tekort aan personeel, een torenhoge loonkost en een verduurzaming die handenvol geld kost. Onze economie en onze ondernemers hebben daarom andere recepten nodig om weerbaarder te zijn voor de toekomst."

Verkiezingspropaganda
"En van die toekomst ligt Magnette duidelijk minder wakker, want met zijn voorstellen kan hij zelf binnen 2,5 jaar op zijn 55ste beginnen genieten va drie rustdagen per week. Het mag duidelijk zijn dat dit verkiezingspropaganda is om de communisten van de PTB de wind uit de zeilen te nemen. Maar toch moeten we ons zorgen maken over deze voorstellen, want ze voeden bij een aanzienlijk deel van de bevolking de overtuiging dat we met minder werken en meer verdienen onze welvaart in stand kunnen houden. Terwijl elke verstandige mens weet dat het tegendeel waar is. Voor Magnette en vele anderen groeien de bomen tot in de hemel. Maar door dit soort stupide voorstellen en het uitblijven van echte structurele hervormingen, krijgen we hemel nog op onze kop…"