zf-wind-power

Lommelse fabriek wordt kwart groter

Bij ZF Wind Power in Lommel wordt een serieus tand(wielkast)je bijgestoken. Er werd zwaar geïnvesteerd in de uitbreiding van de capaciteit, meer specifiek in een productielijn voor de bouw van tandwielkasten en aandrijflijnen voor windturbines die in de zee geplaatst worden. ZF kan nu 1000 in plaats van 750 turbines per jaar van spitstechnologie voorzien.

De fabriek van ZF Wind Power in Lommel onderging de voorbije maanden een grondige transformatie, waarbij ze werd klaargestoomd voor de serieproductie van aandrijflijnen en tandwielkasten voor windturbines op zee. “We zijn klaar om te beantwoorden aan de stijgende vraag naar groene energie”, zegt Chief Operations Officer Koen Christiaensen.

Sinds de Duitse industriële groep ZF actief werd in de windenergie leverde het bedrijf meer dan 80.000 tandwielkasten en aandrijflijnen. Daarmee is het Europees marktleider in windturbines op land met een capaciteit tot 8 MW. Intussen wordt ook een groot deel van de turbines op zee aangedreven door technologie van ZF Wind Power. En het is in deze tak dat nu verder geïnvesteerd wordt. Samen met een aantal partners ontwikkelde het bedrijf immers een windturbine met een capaciteit van 15 MW, goed voor een energievoorziening bij 20.000 gezinnen. En daar is vraag naar, dus schakelt de productie een versnelling hoger...

Dankzij de make-over van de montagehallen groeit de capaciteit van ruim 750 naar 1.000 tandwielkasten en aandrijflijnen per jaar, wat overeenkomt met een energievoorziening voor zo'n 4 miljoen gezinnen. “De productie zal bovendien efficiënter verlopen, met een maximum aan rendement en een minimum aan kosten. Dat moet ons wapenen tegen de Chinese concurrentie”, aldus Christiaensen, die tot slot nog meegeeft dat er bijkomende investeringen zullen gebeuren in onder meer het testcentrum van ZF.