6L6A9852

Londen en Luik bedenken business-hub Hasselt

Uit meer dan 60 ontwerpbureaus heeft Hogeschool PXL gekozen voor het Luikse Laboratoire en het Londense Sergison Bates Architects om het nieuwe gebouw van het departement Business uit te werken. In 2027 moet er, na het spenderen van 27 miljoen euro, een nieuwe ruimte van 17.500 m² zijn verrezen waar duizenden business-studenten en bedrijven elkaar moeten treffen om de Limburgse economie te versterken.

Hogeschool PXL, SyntraPXL en Vlaams Bouwmeester hebben er maandenlang hun hoofd over gebroken: wie van de 60 bureaus moesten ze in godsnaam aanstellen om het prestigieuze gebouw te ontwerpen? Na een lang beraad gingen niet de Limburgse kandidaten met de hoofdprijs aan de haal, maar wel het Luikse Laboratoire en het Engelse Sergison Bates.

Naar hun ontwerp mag worden gestart met de bouw van PXL-Businesshub, een gebouw van 17.500 m² aan de Elfde Liniestraat in Hasselt. "Hun visie en expertise sluiten perfect aan bij de ambities van het project", zo laat algemeen directeur Ben Lambrechts weten. En die ambities zijn niet gering: "We willen de campus transformeren tot een campuspark dat ecologisch, sociaal en economisch sterk verweven is met de stad. Het masterplan focust op een klimaatneutraal patrimonium, clustering van parkeerplekken, ruimte voor fietsers en voetgangers, mixed learning faciliteiten en bedrijven die zich op de campus huisvesten als onderdeel van een lerend netwerk."

Voorzitter Frank Smeets vult aan: "Hogeschool PXL wenst een internationaal voorbeeldproject te realiseren op vlak van circulariteit, energie, biodiversiteit in de stad en multifunctioneel ruimtegebruik."

Het nieuwe project moet klaar zijn in 2027.