Looise ingenieurs claimen wereldprimeur in vitale zonnepanelen

Al ooit gehoord van PID? Dit is de afkorting voor een term die het snelle rendementsverlies weergeeft dat zonnepanelen ondergaan hoe langer ze op het dak liggen. Het ingenieursbureau Ilumen uit Tessenderlo heeft nu als eerste bedrijf ter wereld een PID-box ontworpen, waarmee de opbrengst van zonnepanelen altijd constant blijft.

"Potential Induced Degradation is wat men ook wel de PV-Kanker noemt," zegt Ismaël Ben-Al-Lal van Ilumen. "Afhankelijk van de kwaliteit van de panelen gaat het rendement vaak pijlsnel achteruit, soms al na 2 jaar. Een aantal panelen halen dan soms maar 20 procent van de normale opbrengst. Daardoor wordt de terugverdientijd van de installatie natuurlijk sterk verlengd, waardoor de eigenaars ontgoocheld zijn."

Ilumen PID BoxWaar tot dusver de vervanging van de geïnfecteerde panelen de enige oplossing was, heeft Ilumen naar eigen zeggen nu het Ei van Colombus gevonden. "We hebben als eerste firma ter wereld een proces kunnen ontwikkelen om het PID-probleem aan te pakken. De Ilumen PID-box kan panelen die getroffen zijn met PID, regenereren en kan tevens preventief PID voorkomen. Dit zonder de omvormer aan te passen en zonder verlies van opbrengst."

Volgens Ilumen kan de aansluiting op hun box een paneel op 10 dagen tijd helemaal op originele sterkte brengen (zie afbeelding). Een product met potentieel, zoveel is duidelijk.