Haesen hangt (voorlopig) slot op Hasseltse foodhall
Markeat, het nieuwe horecaconcept in de Hasseltse binnenstad dat bestaat uit een verzameling van uiteenlopende eetkramen, gaat voor enkele maanden… Lees meer
In vergelijking met onze buurlanden kost een werknemer in de Belgische horeca gemiddeld 40,7% meer. Het mag dus niet verbazen dat er in de eerste 6 maanden van 2013 al 1.091 horecazaken failliet werden verklaard in ons land, samen goed voor 2.000 personeelsleden. In heel 2012 was overigens meer dan 20% van alle faillissementen een horecazaak. De Limburgse horecafederatie en Unizo-Limburg grijpen de cijfers aan om nogmaals de alarmbel te luiden.
“Waar men in Duitsland of Nederland er wel in slaagt om een rendabele horecazaak uit te baten én zich strikt aan de regels te houden, is dat bij ons duidelijk niet het geval,” aldus Filip Vanheusden, voorzitter van Horeca Limburg. “Dit werd ook al gesteld in de studie die we in 2010 door de Universiteit Hasselt lieten uitvoeren. De fiscale en parafiscale lasten zijn gewoon te hoog. In andere sectoren kiezen ondernemers dan voor delokalisatie of automatisering, maar bij ons kan dat natuurlijk niet.”
Filip Vanheusden: “De enige manier waarop heel wat horeca-ondernemingen deze zware loonkosthandicap overleven, is door een deel onofficieel te werken. We keuren dit niet goed of zijn er niet trots op, maar het is wel de realiteit. We wachten intussen nog steeds op de regering om deftige maatregelen te treffen tegen de loonkosthandicap. De boodschap is duidelijk: ofwel maakt men een ondernemingsklimaat waarin een horecabedrijf met personeel rendabel kan zijn, ofwel legt men zich erbij neer dat er een groot deel van de horeca en van de tewerkstelling in de horeca zal verdwijnen. Ik dacht echter niet dat dit de bedoeling was in tijden waarin men wilt investeren in de verdere toeristische ontwikkeling van onze regio.”
Markeat, het nieuwe horecaconcept in de Hasseltse binnenstad dat bestaat uit een verzameling van uiteenlopende eetkramen, gaat voor enkele maanden… Lees meer
Het was daar nogal een slagveld aan de keukentafel ten huize Peeters-Van Zon. Nand Peeters, 22-jarige zoon van Marion Van… Lees meer
Raf Vanmechelen, in heel Limburg maar vooral in Sint-Truiden gekend als voormalig journalist van Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg… Lees meer
Tim Vandewinkel van het bedrijf Loft Interieur/Lofra Projects met vestigingen in Kinrooi en Diepenbeek, mag zich een jaar lang de… Lees meer
Thierry Jacobs opent op 16 oktober de gloednieuwe 'citylounge' Saint Street op de markt van Sint-Truiden. “De afgelopen twee jaar… Lees meer
Reageer op dit bericht
Graag een reactie plaatsen op dit bericht? Registreer je dan nu op made-in.be
Heb je al een Made in-account?
Klik dan hier om in te loggen