Loonkosten horeca 40% hoger dan in buitenland

In vergelijking met onze buurlanden kost een werknemer in de Belgische horeca gemiddeld 40,7% meer. Het mag dus niet verbazen dat er in de eerste 6 maanden van 2013 al 1.091 horecazaken failliet werden verklaard in ons land, samen goed voor 2.000 personeelsleden. In heel 2012 was overigens meer dan 20% van alle faillissementen een horecazaak. De Limburgse horecafederatie en Unizo-Limburg grijpen de cijfers aan om nogmaals de alarmbel te luiden.

Filip Vanheusden“Waar men in Duitsland of Nederland er wel in slaagt om een rendabele horecazaak uit te baten én zich strikt aan de regels te houden, is dat bij ons duidelijk niet het geval,” aldus Filip Vanheusden, voorzitter van Horeca Limburg. “Dit werd ook al gesteld in de studie die we in 2010 door de Universiteit Hasselt lieten uitvoeren. De fiscale en parafiscale lasten zijn gewoon te hoog. In andere sectoren kiezen ondernemers dan voor delokalisatie of automatisering, maar bij ons kan dat natuurlijk niet.”

Filip Vanheusden: “De enige manier waarop heel wat horeca-ondernemingen deze zware loonkosthandicap overleven, is door een deel onofficieel te werken. We keuren dit niet goed of zijn er niet trots op, maar het is wel de realiteit. We wachten intussen nog steeds op de regering om deftige maatregelen te treffen tegen de loonkosthandicap. De boodschap is duidelijk: ofwel maakt men een ondernemingsklimaat waarin een horecabedrijf met personeel rendabel kan zijn, ofwel legt men zich erbij neer dat er een groot deel van de horeca en van de tewerkstelling in de horeca zal verdwijnen. Ik dacht echter niet dat dit de bedoeling was in tijden waarin men wilt investeren in de verdere toeristische ontwikkeling van onze regio.”