pvEODW00

LRM komt uit wiel Tom Boonen en wint tussensprint

Classified Cycling, een start-up die een nieuwe technologie heeft ontwikkeld voor de versnellingen van fietsen, heeft maar liefst 22 miljoen euro vers kapitaal opgehaald. LRM was net als Ridley, Punch Powertrain, Tom Boonen en andere (ex-)coureurs, één van de eerste 'believers', en stopte destijds 800.000 euro in het jonge bedrijf. Nu geeft de Limburgse investeringsmaatschappij de fakkel door aan de nieuwe aandeelhouders. De sprint is aangetrokken, de nieuwe kopmannen moeten het nu afmaken...

Classified Cycling werd opgericht door Roel van Druten en Mathias Plouvier, twee voormalige werknemers van Punch Powertrain in Sint-Truiden (lees eerder artikel hier). Met hun kennis van transmissies voor auto's, ontwikkelden ze een systeem dat komaf maakt met de klassieke derailleur. Hun (eerste) toepassing zit verwerkt in de naaf van het achterwiel en laat toe dat het schakelen gebeurt in een fractie van een seconde, zelfs onder piekbelasting. Revolutionair, zo vonden ook LRM en heel wat topwielrenners, zoals Tom Boonen, Marcel Kittel en André Greipel, die allen investeerden in het jonge bedrijf.

Na de start in Sint-Truiden, volgde de doorontwikkeling en productie in Turnhout. Vandaag is het hoofdkantoor gevestigd in Antwerpen en werd de R&D-afdeling ondergebracht in Eindhoven. De aandrijfsystemen en wielen van Classiefied Cycling zijn gegeerd in de markt. Meer dan 40 fietsmerken en een wereldwijd netwerk van ruim 300 gecertificeerde distributeurs en dealers zorgen voor de verspreiding in de markt. Om niet alleen racefietsen uit te rusten, maar bijvoorbeeld ook de gigantische markt van elektrische fietsen met de nieuwe technologie te bevoorraden, is extra kapitaal nodig. En dat komt er nu dankzij twee Britse investeringsvehikels: Active Partners en Bridford Investments. Zij stoppen samen 22 miljoen euro vers geld in de Belgische start-up.

Voor LRM meteen het sein om langs de kassa te passeren en uit de aandeelhoudersstructuur te stappen. “LRM stapte als één van de eerste believers in Classified Cycling”, zegt Roeland Engelen, Head of Investments bij LRM. “In totaal investeerde LRM 800.000 euro slim geld in het bedrijf, een financieel engagement mét toegevoegde strategische en inhoudelijke waarde. Als investeerder van het eerste uur hebben we Classified Cycling succesvol zien uitgroeien van early stage startup tot scale-up met een beloftevolle technologie. Onze rol is nu uitgespeeld. We hebben er alle vertrouwen in dat Classified Cycling klaar is voor het volgende hoofdstuk en dat de nieuwe investeerders het bedrijf daar vakkundig in zullen begeleiden.”