Lummense kaasmakerij komt met nationale primeur

Corneel is de naam van een nieuwe kaas, die uniek is in ons land. Kaasmakerij Karditsel, gevestigd op een Lummense geitenboerderij, is er als eerste in geslaagd om een halfzachte biologische geitenkaas van rauwe melk te maken, waarbij alleen zuiver plantaardig stremsel gebruikt wordt. Dat stremsel is afkomstig van de bloemblaadjes van de kardoenplant. Een primeur in ons land, en zelfs ver daarbuiten.

Onlangs werd Kaasmakerij Karditsel nog uitgeroepen tot laureaat van de Innovatie Award voor Land- en Tuinbouw door de Provincie Limburg, en dit voor de eerste geitenkaas op de markt op basis van niet-dierlijk en niet genetisch gemodificeerd stremsel. “De bloemblaadjes van de kardoenplant zorgen niet alleen voor een duurzaam en natuurlijk basisproduct, maar vooral voor een geitenkaas met een unieke smaak,” aldus kaasmeester Giedo De Snijder. “Bovendien beantwoordt zuiver plantaardig stremsel aan de toenemende vraag naar eerlijk en ethisch verantwoord voedsel.”

karditsel lummenNa maanden van zoeken, afwachten en herbeginnen, staat de kaas op punt. En met succes. Kenners die pas onlangs Corneel hebben gedegusteerd, plaatsten de kaas in de directe omgeving van de Franse Reblochon AOP, maar ze menen dat hij als geitenkaas een aparte nominatie verdient en een nieuwe domeinnaam.

“Karditsel onderscheidt zich als kaasmaker door het proces van kaas zelf te innoveren en zo te komen tot een nieuw product," weet gedeputeerde van Landbouw, Inge Moors. "Het idee om kaas te maken op basis van een plantaardig strengsel creëert niet alleen een uniek en kwaliteitsvol product, het is ook een manier van ethisch verantwoord ondernemen. En dat is precies wat we beogen met de Innovatie Award voor de land- en tuinbouw.”