Maes lanceert nieuw systeem warmtepompen

Na de introductie van een nieuw type windmolens voor particulieren (zie foto en lees artikel hier), pakt Maes Totaalprojecten in Genk uit met een nieuwe soort warmtepompen. Ze worden in opdracht van Maes in Spanje gemaakt.

Maes WindturbinesChrist Maes legt uit: "Bij de normale warmtepompen lucht-water staat er buiten een toestel, waarbij de lucht via een ventilator door de verdamper wordt geblazen. Hier zijn echter nadelen aan, zoals energieverlies, waardoor het rendement van de warmtepomp daalt. Bij de geothermische warmtepompen (met bodemsonde) is er ook een verlies van rendement, maar op een andere manier. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar de meest ideale oplossing."

Die bestaat volgens Maes Totaalprojecten uit een systeem waarbij vlakke panelen op het dak of tegen de wand worden geplaatst in functie van het vermogen van de warmtepomp. "Door deze panelen vloeit er een koelvloeistof die alles gaat afkoelen, en dit zelfs tot -10 graden," legt Maes uit. De panelen gaan de warmte absorberen. De grote voordelen hiervan zijn dat er geen geluid is, geen extra energieverbruik en er geen ontdooiing nodig is. Gedurende het volledige verwarmingsseizoen zal de gemiddelde temperatuur hierdoor veel hoger liggen dan met de andere systemen en dus minder kosten," maakt Maes zich sterk.

Maes Totaalprojecten gelooft sterk dat deze toepassing weldra commercieel zal doorbreken.