Marc Coucke: “Handdruk is weinig waard bij overname”

Marc Coucke Comm' af

"Ik heb in totaal al zo'n 97 overnames gedaan. Telkens werden die bezegeld met een handdruk. Maar als er geen handtekeningen op papier staan, loopt het in een kwart van de gevallen toch nog mis." Aan het woord: Marc Coucke, gekend van Omega Pharma en alle andere ondernemingen en organisaties waarin hij als bedrijfsleider, vennoot of voorzitter (KV Oostende) actief was en is. Coucke was gezwicht om naar Limburg te komen na een heel intensieve campagne van de PXL-studenten. Maandenlang hebben ze Coucke via diverse kanalen bestookt om hem te overtuigen. "Ik heb in 5 jaar geen lezing gegeven en de volgende zal in 2021 zijn", zei Coucke donderdag in Sint-Truiden. "Maar ik kon niet anders dan aanwezig zijn. Het was dat of de studenten aanklagen wegens stalking..."

Coucke had vooral de ambitie om jongeren te inspireren tot meer ondernemerschap. "Teamspirit en authenticiteit zijn de hoekstenen van succes, ook al bestaat daar geen enkel vast recept voor," zei hij. "Ik heb nooit met BV's ofzo gewerkt om mijn producten aan te prijzen. Dat is niet echt."

Hij had ook wat tips meegebracht voor de studenten en marketingspecialisten. "Je mag nooit in het midden blijven steken, dan ga je dood," aldus Coucke. "Ofwel maak je iets heel goedkoop voor de massa, ofwel iets exclusief met een fors prijskaartje. Alles daartussen heeft niet veel zin."

"De grootste fout die je als ondernemer kunt maken, is niks doen," aldus nog de serial entrepreneur. "Als je initiatief neemt en op 'een neen' stuit, ben je heel goed bezig. Want op dat punt zullen je concurrenten stoppen, en wie net dan door doet en aandringt, zal het verschil kunnen maken."