van-zon-marion-300×200

Marion Van Zon is vrouwelijke ondernemer van het jaar

Marion Van Zon, zaakvoerder van horecagroothandel Van Zon, is vrijdagavond uitgeroepen tot winnares van de 13e Livia Award. Deze prijs bekroont een vrouwelijke zelfstandige ondernemer die andere dames in business inspireert. Marion Van Zon volgt Kim Vaessen van Climatrix uit Dilsen-Stokkem op en laat de andere genomineerden, Ingrid Parthoens van Transport Meers en Isabelle Vermeire van Vecarro, nipt achter zich.

Marion Van Zon is 20 jaar actief in het familiebedrijf Van Zon, met hoofdzetel in Hamont-Achel. Als toeleverancier voor de horeca is Van Zon actief in 3 provincies: Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant. De onderneming telt 200 personeelsleden. Door de opening van een nieuwe vestiging in Beerse en de vernieuwing van de vestiging in Beringen kende Van Zon een omzetstijging van ongeveer 20% in vergelijking met 3 jaar geleden.

“Het winnen van de Unizo Livia Award is voor mij het bewijs dat we met ons team goed bezig zijn", aldus Marion Van Zon. "Maar het betekent vooral een stimulans om in de toekomst nog beter en scherper uit de hoek te komen.” Volgens de jury blonk de winnaar vooral uit op vlak van algemeen ondernemerschap, hr-beleid en innovatie. “De grootste innovatie is ons digitaal verhaal en het stockbeheer met voice picking", zegt ze. "Hierdoor is er in de voorraad een verwaarloosbare foutmarge van 0,2%. De klanten kunnen op ieder moment van de dag de voorraad raadplegen. Het belangrijkste is dat de klanten door deze ontwikkeling een enorm vertrouwen hebben in wat Van Zon bij hun aflevert omdat het afgeleverde goed bijna altijd correct is met het bestelde goed. Van Zon heeft ook een eigen IT-afdeling, daardoor proberen we alles intern te ontwikkelen.”

En nu maar hopen dat vele andere vrouwelijke ondernemers haar voorbeeld volgen. "Het gaat de goede richting uit", weet Jacqueline Mahieux, voorzitter van Livia. "Uit de meest recente cijfers blijkt dat Limburg eind 2015 28.052 vrouwelijke zelfstandige ondernemers telde. Dat is een stijging van 1,8% in vergelijking met een jaar eerder. Als we het over 5 jaar bekijken, bedraagt het groeicijfer bijna 10%. In vergelijking met 10 jaar geleden is dat zelfs 25,5% en op 15 jaar tijd spreken we van een toename met 60%.”