De Wissel wisselt van zaakvoerders
De gekende Brasserie De Wissel in Rekem (Lanaken) heeft nieuwe uitbaters. Zus en broer Laura (33) en Michaël (35) Timmermans,… Lees meer
Vorig jaar is er in ons land bijna de helft minder wijn geproduceerd dan in 2011. Dat geldt ook voor Limburg, dat met 43 hectare de grootste wijnprovincie is van het land. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie en professor Ghislain Houben van de UHasselt.
De FOD Economie heeft professor en wijnbouwer Ghislain Houben van de UHasselt (Bedrijfseconomische Wetenschappen) onder de arm genomen om betrouwbare statistieken over de wijnproductie in ons land op te maken. Het eerste rapport is klaar. Daaruit blijkt dat 2012 een bijzonder mager wijnjaar was. Vergeleken met 2011 zakte de productie met 47 procent tot 286.421 liter. Een jaar eerder waren de Belgische wijndomeinen nog goed voor 539.550 liter. “En dat terwijl de totale oppervlakte voor wijnbouw nog met 15 procent toenam tot goed 150 ha,” zegt professor Houben.
Met zowat 43 hectare is Limburg de grootste wijnprovincie van ons land. “Limburg maakt bovendien ook de beste wijnen,” aldus Houben.
België blijft daarmee toch een bescheiden wijnland. In Frankrijk bijvoorbeeld houden ze rekening met een wijnproductie van 40 miljoen hectoliter in 2012.
De magere oogst heeft alles te maken met het slechte weer van vorig jaar: vorstschade in de winter én in de lente op het moment van de vruchtzetting. Daardoor waren er een pak minder druiven. “Dat geldt niet enkel voor België,” zegt Houben. “Ook in Frankrijk viel de oogst 20 procent lager uit dan in 2011. Italië kende zelfs de laagste oogst in 50 jaar.”
Veel bubbels
De weersomstandigheden hebben er ook voor gezorgd dat het aandeel van de mousserende wijnen (bubbels) fors is toegenomen. Maar liefst 60 procent van de totale productie van vorig jaar is voor mousserende wijnen, gevolgd door 30% voor witte wijn, 8 procent voor rode wijnen en 2 procent rosé. “Een goed wijnjaar levert meer stille wijn op, terwijl een slecht jaar zorgt voor meer zuren, waardoor de wijnbouwers meer kiezen voor mousserende wijnen,” legt Houben uit. “Bovendien wordt er in ons land veel pinot noir verbouwd, een druif die in minder goede weersomstandigheden meer aangewezen is voor mousserende wijn.”
Voor 2013 is het voorlopig nog koffiedik kijken. “Informeel klinkt het dat de productie ook dit jaar lager zal uitvallen dan in 2011,” zegt Houben. “Maar de kwaliteit zou beter zijn. Afwachten dus.”
De gekende Brasserie De Wissel in Rekem (Lanaken) heeft nieuwe uitbaters. Zus en broer Laura (33) en Michaël (35) Timmermans,… Lees meer
De gekende tv-kok Laurens Snykers van Leeuw in Hasselt neemt drastische maatregelen: klanten die minder dan 24 uur op voorhand… Lees meer
De Nederlandse horecagroep Van der Valk gaat aan de afrit van de E313 in Ham het grootste hotel van Limburg… Lees meer
Tim Vandewinkel van het bedrijf Loft Interieur/Lofra Projects met vestigingen in Kinrooi en Diepenbeek, mag zich een jaar lang de… Lees meer
Thierry Jacobs opent op 16 oktober de gloednieuwe 'citylounge' Saint Street op de markt van Sint-Truiden. “De afgelopen twee jaar… Lees meer
Reageer op dit bericht
Graag een reactie plaatsen op dit bericht? Registreer je dan nu op made-in.be
Heb je al een Made in-account?
Klik dan hier om in te loggen