Meer onzekerheid over jobverlies bij Aperam Genk

Het overleg tussen bonden en directie bij inoxproducent Aperam in Genk heeft niet tot verhelderende antwoorden geleid. "De ongerustheid bij de mensen neemt toe omdat er meer op til is dan alleen een ploeg die zal verdwijnen", aldus ACV-afgevaardigde Kristof Ignoul.

Donderdag zaten vakbonden en directie van Aperam in Genk aan tafel om meer duidelijkheid te scheppen over het voornemen van de directie om 71 jobs te schrappen. Het zou gaan om een ploeg van de gieterij die verdwijnt, aldus de directie eerder. "Maar hun optelsom klopt niet", aldus Kristof Ignoul na het overleg. "Er werken nu 215 voltijdse mensen in de gieterij. Trek daar 71 jobs vanaf, en je komt op 144 die mogen blijven. Dat maakt 36 mensen per ploeg, terwijl er nu 43 per ploeg werken en er slechts 3 per ploeg zouden verdwijnen. Verdeeld over 4 ploegen zijn er dus 16 banen die sneuvelen buiten het afschaffen van één shift. Pas volgende week woensdag zou de directie uitleg kunnen geven waar die 16 jobs dan wel zullen verdwijnen."

Volgens Ignoul zijn de mensen ongerust. "Als er in een team van 215 mensen 71 moeten opstappen, is het logisch dat er onzekerheid is. Vrijdagmorgen om 6 uur informeren we het personeel in de refter, zonder dat de directie erbij is. We weten nog niet hoe onze mensen zullen reageren op de uitkomst van de gesprekken, maar het staat vast dat het voor hen geen gezonde situatie is."