Meer slagroom kost 15 miljoen euro

FrieslandCampina

, de grootste zuivelcoöperatieve ter wereld, heeft in de Lummense vestiging 15 miljoen euro geïnvesteerd. Het gaat om een verdubbeling van de capaciteit om room in spuitbussen te produceren. "Door de fusie van Friesland Foods met Campina hebben we de beste aspecten van beide ondernemingen kunnen verenigen," zegt managing director Frans Smeulders. "Eén van de gevolgen is dat we een aantal productielijnen van de vestiging in het Nederlandse Oud Gastel hebben overgebracht naar Lummen. Hierdoor konden we 75 bijkomende mensen aanwerven en zijn we gestart met een weekendploeg. We zijn overigens nog steeds op zoek naar 25 nieuwe werknemers, vooral operatoren en andere professionals met technische bagage. De invulling van die profielen is geen sinecure."

De investeringen bij FrieslandCampina in Lummen zijn ook naar de R&D-afdeling gevloeid. "Innovatie blijft superbelangrijk in onze business," aldus nog Frans Smeulders. "Hoewel dat voor de buitenwereld misschien niet altijd even zichtbaar is, zijn de spuitkoppen voor de slagroombussen bijvoorbeeld, de afgelopen 3 à 4 jaar enorm geëvolueerd. Hier in Lummen werken 22 mensen in de R&D-cel en beschikken we over 2 pilot-fabrieken om allerlei tests te doen."

Organische groei en overnames?
Als wereldwijd marktleider zijn de ambities van de zuivelgroep torenhoog. "We willen enerzijds groeien door met innovatieve producten bestaande markten uit te breiden en door ons sterker te profileren in landen met veel potentieel, zoals Polen en Italië," legt Frans Smeulders uit. "Anderzijds zijn we het aan onze status verplicht om permanent opportuniteiten tot samenwerking te onderzoeken. In diverse Europese landen is er nog een sterke fragmentering van de zuivelindustrie, en daar zullen we ons zeker in mengen."