jeddah houben

Mega-order voor Airdeck: 350.000 m2 vloeren in Saudie-Arabië

Airdeck Building Concepts, het Limburgse familiebedrijf met Véronique Houben als CEO, heeft een enorm contract afgesloten in Saudi-Arabië. In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken wordt er in Jeddah een ziekenhuis gebouwd, waarin maar liefst 350.000 m2 vloeren van Airdeck zullen geplaatst worden.

Airdeck behoort tot de bouwgroep Houben en is gespecialiseerd in geprefabriceerde lichtgewichtvloeren. Sinds 2015 focust het bedrijf zich op ziekenhuizen en techniekintensieve gebouwen. Reden is dat dergelijke gebouwen nood hebben aan vlakke vloersystemen, die flexibiliteit voor toekomstige wijzigingen mogelijk maken. Deze focus heeft in het binnenland geleid tot enkele mooie ziekenhuisprojecten, waaronder het ZNA in Antwerpen, het Ziekenhuis Maas-Kempen in Maaseik en meerdere gebouwen op de site van UZ Leuven.

Maar nu is dus ook het buitenland aan de beurt. En hoe... "Het was voor ons al snel duidelijk dat een verdere groei in het buitenland moest gezocht worden", zegt CEO Veronique Houben. “Dat is een logische stap, maar niet evident om te nemen als kleine KMO. “Het is essentieel om je dan te omringen met de juiste mensen. Wij hebben ons eerst georiënteerd via verschillende exportsessies van Voka, en zijn zo in contact gekomen met bedrijven die de markt in Saudi-Arabië kennen en mee helpen ontwikkelen. Vervolgens hebben we een stappenplan uitgewerkt en de nodige partners gevonden om de verkoop en productie van Airdeck in Saudi-Arabië mogelijk te maken.”

Trots
Dat heeft nu geleid tot een mooi resultaat. "Het voorbije anderhalf jaar heeft ons team in Hasselt een gericht engineering- en salestraject achter de rug", aldus nog Véronique Houben. "Het resultaat is iets waar we als Limburgs familiebedrijf heel trots mogen op zijn. Vanuit Riyadh levert onze lokale productiepartner de komende 2 jaar ruim 350.000 m2 Airdeckvloeren voor één van de grootste ziekenhuisprojecten in het Midden-Oosten: het Special Forces Medical City (SFMC) in Jeddah. Dit is ruim 3,5 keer zo groot als het grootste project dat Airdeck tot nu toe gedaan heeft. We kunnen zonder twijfel zeggen dat dit het resultaat is van een gerichte focus en partnerships met de juiste partijen.”