nieuwe 8baan CSM

Megasnelle achtbaan van Limburgse makelij

Voltron, de gloednieuwe lanceerachtbaan in Europa-Park (Duitsland), rust op staal van Limburgse makelij. Staalbedrijf CSM uit Hamont-Achel bouwde de metershoge pylonen van de spectaculaire rollercoaster. “Millimeterwerk”, klinkt het trots.

CSM Steelstructures uit Hamont-Achel is al bijna een kwarteeuw actief in de pretparkindustrie en speelt mee in de allerhoogste regionen. Laatste parel aan de kroon: de spectaculaire achtbaan Voltron Nevera in het Duitse Europa-Park, de langste in zijn soort op het Europese continent. “De 1.385 meter lange baan rust op 167 unieke steunkolommen die allemaal hier in onze bedrijfshal in Hamont-Achel zijn geproduceerd. Goed voor 540 ton staal”, vertelt Jimmy Van Thillo, projectmanager bij CSM voor alles wat met achtbanen te maken heeft.

Het Limburgse bedrijf is hofleverancier van de Duitse attractiebouwer Mack Rides, tevens eigenaar van Europa-Park. “Van bijna elke nieuwe achtbaan die de familie Mack neerzet, leveren wij de steunkolommen. Amerika, Azië, Afrika,… intussen hebben we in elk continent wel een achtbaan staan die gedeeltelijk hier in Hamont-Achel is gebouwd. Vandaag leggen we in onze hallen de laatste hand aan de pylonen van twee nieuwe rollercoasters die straks in Portugal en Zuid-Korea worden rechtgetrokken."

CSM bouwt overigens meer dan achtbanen alleen. “We vieren dit jaar onze zestigste verjaardag en zijn gespecialiseerd in complexe, hoogwaardige staalconstructies. Klanten komen bij ons aankloppen voor alles wat architectonisch niet voor de hand ligt. Denk bijvoorbeeld aan speciale (fiets)bruggen of heel recent nog de draagstructuur van het glazen dak van het justitiepaleis in Namen”, besluit Jimmy.

(Het hele verhaal is te lezen in Het Belang van Limburg)