Schermafbeelding 2024-04-09 om 16.33.41

Met café en buurtwinkel word je 100…

Jarenlang baatte ze buurtwinkel en café Malpertuus uit, later verdergezet door haar dochter. Voor Thoke Craeghs uit Kinrooi was hard werken als ondernemer het recept voor een lang leven. Zopas werd in het WZC Zorgvlied haar honderdste verjaardag gevierd.

Thoke en haar echtgenoot Mathieu Vandersteegen waren in Kinrooi gekend als uitbaters van Malpertuus, een buurtwinkel, annex café. Maar op haar 42ste werd Thoke al weduwe. “Ik bleef achter met onze twee dochters", zegt ze in Het Belang van Limburg. "We hadden dus monden te vullen. Door de week baatte ik de winkel uit, tijdens het weekend gingen ook de deuren van het café open. Dat heb ik 22 jaar lang gedaan. Toen werd de winkel gesloten en heeft mijn dochter nog twintig jaar lang het café uitgebaat.”

De onderneemster in hart en nieren verblijft al 3 jaar in WZC Zorgvlied in Kinrooi, waar zopas haar 100ste verjaardag werd gevierd met een groot feest. “Ze is slecht ter been en haar zicht en gehoor zijn niet meer wat het geweest is, maar ze is nog heel helder van geest", vertellen haar dochters.

Het geheim om 100 te worden? "Vooral veel thee drinken", aldus de voormalige cafébazin. "en glaasje wijn of een borreltje heb ik ook vaak gedronken, maar thee brengt je nog wel wat jaren verder..."