20240221_Foto1_Besco_Mexico kopie

Mexicaanse ziekenhuizen kiezen voor software uit Alken

Als Gerardo Arteaga straks van het veld wordt getrapt bij zijn nieuwe Mexicaanse club, bestaat de kans dat hij wordt verzorgd in een ziekenhuis dat draait op software uit Alken. Het familiebedrijf Besco heeft immers

Al meer dan 20 jaar maakt Besco innovatieve software voor de medische sector, met klanten als ziekenhuizen, mutualiteiten en verzekeringsmaatschappijen in binnen- en buitenland. Nu mogen er ook facturen worden gestuurd naar een nieuwe exotische bestemming: Mexico.

“De Mexicaanse groep TecSalud, nummer 4 onder de Mexicaanse ziekenhuizen, omvat 3 privé-ziekenhuizen en een universiteit”, schetst Bert Lantin, CEO van Besco. “We rollen nu in Monterrey onze software uit voor de eerste 2 ziekenhuizen en kregen intussen al aanvragen van andere Mexicaanse ziekenhuisgroepen. Hopelijk is dit contract dus een opstap naar meer…”

“Privé-spelers zoals TecSalud beschikken vaak over grotere budgetten om geavanceerde medische technologie aan te schaffen. Een erg interessante markt dus”, legt Jos Bessemans, oprichter van Besco, uit. ”De eerste contacten dateren van 2019 toen bestuurder Marie-Rose Tabruyn en ik verschillende ziekenhuizen in Mexico bezochten. Het laatste jaar kwam alles in een stroomversnelling. We bouwden ter plekke een testinstallatie, en leidden – samen met onze lokale distributeur SBE – een team van 8 medewerkers op.”

Het softwarepakket dat ginds werd verkocht, SteMaTo genoemd, helpt ziekenhuizen om efficiënter te werken, vooral in het operatiekwartier en de sterilisatieafdeling. “Het garandeert de volledige track & trace van operatie-instrumenten en legt automatisch de link naar het planningssysteem van operatiekwartieren”, aldus nog Bert Lantin. ”Dit vermindert menselijk fouten, verlaagt kosten en verhoogt de efficiëntie met 22%. In de eerste maanden van 2024 startten we al nieuwe projecten in Canada, Zuid-Afrika, de Balkan-landen en nu dus Mexico. We hebben de ambitie om SteMaTo nog in tal van andere landen te introduceren”, besluiten Bert en Jos.