Schermafbeelding 2024-05-15 om 16.31.59

Mijlpaal: Cegeka gaat over miljard

ICT-groep Cegeka blijft sterk groeien. Het boekjaar 2023 werd afgesloten met een omzet van 1,03 miljard euro, een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf van bestuursvoorzitter André Knaepen en CEO Stijn Bijnens. Voor dit jaar plant Cegeka nog eens te groeien met 36% tot 1,4 miljard euro.

“Het jaar 2023 kan je als één van de belangrijkste jaren omschrijven sinds het ontstaan van Cegeka. Zo hebben we voor het eerst de kaap van meer dan 1 miljard euro omzet overschreden”, zegt André Knaepen, oprichter en voorzitter van de Raad van Bestuur van Cegeka. Die andere mijlpaal was zonder twijfel de overname van het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf CTG.

“We zijn in één klap doorgeschoten van een Europese naar wereldwijde ICT-speler”, zegt Stijn Bijnens, CEO van Cegeka, actief in een 20-tal landen met meer dan 9.000 medewerkers. “We hebben nu een sterke positie in regio’s waar we eerder niet actief waren, zoals de Verenigde Staten, Canada, Colombia en India.”

In de IFRS-jaarrekening rapporteert Cegeka een geconsolideerde omzet van 988 miljoen euro, een groei met 19% in vergelijking met 2022. Deze omzet omvat niet de bijdragen van Nexuzhealth en Smartschool, omdat die niet onder de exclusieve controle van Cegeka vallen.

“Als we de cijfers van Nexuzhealth en Smartschool pro forma toch zouden meetellen, komen we aan een groepsomzet van 1,03 miljard euro. Het operationeel resultaat bedraagt 168 miljoen euro (63 miljoen in 2022) en omvat belangrijke eenmalige opbrengsten en kosten. Aan de positieve zijde is er de meerwaarde bij de verkoop van de aandelen in Cegeka Real Estate Solutions in Nederland. Aan de kostenzijde waren er vooral de advies- en transactiekosten naar aanleiding van de overname van CTG”, zegt Stephan Daems, CFO van Cegeka.

Stijn Bijnens belooft verdere groei: "We hebben de afgelopen jaren sterk geïnvesteerd in technologieën als AI, cloud en 5G. En dat zullen we de komende jaren blijven doen. We gaan de synergie tussen die verschillende technologieën op het juiste moment inzetten om klanten te helpen. Er is momenteel veel hype rond tech. De complexiteit neemt bovendien toe. Terwijl er op technologisch vlak enorme sprongen voorwaarts worden gemaakt, is het voor organisaties steeds moeilijker om te volgen. Dit creëert een kritische kloof die we met Cegeka willen overbruggen."

Het doel is om qua omzet dit jaar nog door te stoten naar 1,4 miljard euro.