ann-en-tom-1

Mijn resto Bigarreaux: eerst investeren, dan winst

Het nieuwe seizoen van het VTM-programma Mijn Restaurant is net met matig succes afgetrapt. De beleving rond het tv-format, zoals die er was ten tijde van de Limburgse deelnemers Bigarreaux en Exquisa, lijkt alvast weggeëbt. Zelfs met tonnen media-aandacht blijft het voor ex-kandidaten bijzonder moeilijk om nadien een succesvol restaurant te runnen.

Dit blijkt bijvoorbeeld uit de eerste jaarrekening die Ann Peeters en Tom Paumen van de Bigarreaux in Sint-Truiden zopas hebben neergelegd. Met een verlies van 9600 euro, een negatief eigen vermogen en schulden van 95.000 euro heeft boekjaar 2010 weinig goeds opgeleverd. Nochtans hebben beide zaakvoerders het volste vertrouwen in de toekomst. "Het negatief resultaat is het gevolg van de hoge afschrijvingskosten op de investeringen en de hoge opstartkosten," stellen ze. "Deze gaan in de toekomst echter wel renderen en zo kunnen de verliezen weggewerkt worden. Zo zal het netto-actief in de toekomst een positief verloop kennen om het huidige verlies weg te werken. Mede omwille van het feit dat de opgebouwde ervaring ongetwijfeld financieel gehonoreerd kan worden, zullen wij bijgevolg de bedrijfsactiviteit voortzetten."

Failliet
Ook restaurant Exquisa in Hasselt, dat het jaar voordien onze provincie vertegenwoordigde, heeft een zwaar jaar achter de rug. Na een winst van 40.000 euro in het eerste jaar, dook de zaak van 'Lady Chef of the Year' Yanaïka Skryszkowiak 67.000 euro in het rood. Intussen gingen ook de beide restaurants van Filip Biesmans (kok van Exquisa) en zijn broer Rob (maître van Bigarreaux) op de fles. Hetzelfde lot was het winnende restaurant Dell' Anno in Kortrijk beschoren. Toekomstige deelnemers zijn dus gewaarschuwd...